2023. július 22.

Rumos-kakaós gesztenyejégkrém csokiskeksz-darabokkal

 

 


 
Ez a receptem 10 éve került fel a blogra, és rögtön odavoltam érte (a róla készült fotókért már kevésbé. :D). Emlékszem, akkor az otthon fellelhető, egy ideje már a fagyasztóban és a szekrényben kallódó hozzávalókból dobtam össze. Most is így volt, azaz csak félig, mert keksz ugyan nem volt épp itthon, de a gesztenyemassza január óta várt a sorára. A többi hozzávaló beszerzése után – a korábbi receptemben szereplő Győri édes – Jó reggelt! keksz híján egyéb kekszet, csöpögtetett tejföl helyett pedig valódi mascarponét használva – gyorsan össze is dobtam.
Annak idején a mini kekszeket csupán kettétörve kevertem a krémalaphoz, de az alább leírtak szerint készítve, szerintem még szerethetőbb lett. A jégkrémnek ui., a durvább kekszdarabkákon túl, érdekes textúrát kölcsönöz a kekszmorzsa, nem beszélve a díszítéshez használt tejcsoki forgácsról, ami még egy kis pluszt ad hozzá. :)
Kijelenthetem, hogy 10 év elteltével is ez az egyik kedvenc saját készítésű jégkrémem, és most már a képek is tetszetősebbek. Ezekkel az apró változtatásokkal megérdemelte, hogy új bejegyzésként jelenjen meg itt. :D

 


Hozzávalók:


20-25 dkg cukrozott gesztenyemassza (pl. Maroni fehérarany gesztenyepüré, 72% gesztenyetartalommal)
25 dkg mascarpone (vagy házi készítésű mascarpone tejfölből)
7 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás porcukor
1 ek. holland kakaópor
1 ek. kristálycukor
2,5 dl habtejszín
0,5 dl tej
12 dkg csokidarabos reggeliző keksz (nálam teljes kiőrlésű gabonából)
tejcsokoládé forgács

elkészítés:

  1. A kekszet durvára daraboljuk, majd a darabolás során keletkező kekszmorzsától elkülönítjük. Mindkettőt félretesszük.
  2. A kakaóport a kristálycukorral fém tejkiöntőbe szórjuk, elkeverjük 0,5 dl tejszínnel, ugyanennyi tejjel, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Teljesen kihűtjük.
  3. A mascarponét simára keverjük a porcukorral, a vaníliás porcukorral, hozzáadjuk a kihűlt kakaót, a villával áttört gesztenyemasszát, és robotgéppel magas fokozaton habosra kavarjuk.
  4. A többi tejszínből habot verünk, és a kekszdarabokkal felváltva, a gesztenyés krémhez forgatjuk (egy kevés kekszdarabkát meghagyunk a díszítéshez).
  5. A gesztenyés krém felét műanyag dobozba kanalazzuk, és a krémbe néhány árkot képezünk a kanállal. Beleszórjuk a kekszmorzsa nagy részét, és befedjük a többi krémmel.
  6. A krémet megszórjuk a félretett kekszdarabkákkal, a megmaradt kekszmorzsával, és zöldséghámozóval forgácsokat szelünk rá a csokoládéból. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy a keksz megpuhuljon a krémben. Ezután lefedve mélyhűtőbe tesszük, és hagyjuk teljesen megdermedni.
  7. A jégkrémet fogyasztás előtt 15-20 perccel kivesszük a fagyasztóból, és már gombócozhatjuk is.

Tipp:

  • Több tejszínnel is készíthetjük – szerintem simán elbír akár 4 dl-t is. De számoljunk azzal, hogy így kisebb hangsúlyt kap a gesztenye íze.
  • Frissen főzött kakaó helyett instant kakaóport is használhatunk, a teljes adag tejszínt habbá verve. Így készítve, a jégkrém kicsit habosabb állagú lesz.