2019. október 25.

Zöldséges palacsintatorta






 
Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára palacsintát. Elsősorban a Kutyafül miatt van ez, aki nem rajong érte, ezért csak magamnak elég ritkán sütök. Ha már palacsinta, akkor igyekszem úgy készíteni, ahogyan a Kutyinyek is szereti – hússal töltve és rántva vagy édesen, túrósan, sütőben sütve. Most sós tortának képzeltem el, ráadásul hús nélkül, mert a minap a barátainknál olyan jólesett a húsmentes ebéd, hogy az utána lévő napokban itthon sem volt kedvem hozzá.
Tortaformában még sosem készítettem palacsintát, és az az egyetlen palacsintatorta is, ami a blogon fent van, a palkó méretéhez képest egy picit nagyobb sütőtálban készült (hogy, hogy nem, az is póréhagymás :D). Na, nem mintha a szóban forgó étel kapcsán olyan jelentős differenciát eredményezne a különböző sütőformákban való sütés, de legalább a külsőségeit tekintve tetszetősebb, ha kapcsos tortaformában készítjük. Nekem ez a zöldséges változat is elnyerte a tetszésemet, de a Kutyának éppen elég volt belőle egy akkora szelet, amit a képeken lehet látni. Sebaj, legalább az Anyukám jól járt, mert így ő is részesülhetett belőle. :)
Laktató ebéd, pláne ha tejfölt is eszünk hozzá. :)






Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Palacsintatésztához:
1 nagy tojás
22,5 dkg finomliszt
3,75 dl tej
1,5 dl víz

egy csipet cukor
1 ek. olívaolaj
kókusz- vagy napraforgóolaj a sütéshez

Töltelékhez:
2 póréhagyma
1 Ramiro (bocskor) paprika
10 dkg konzerv kukorica
5 dkg olajban eltett, aszalt paradicsom
Toscana fűszerkeverék
őrölt fekete bors

cukor
2 ek. vaj
1 dl habtejszín
1 tojás
5 dkg tejföl

Tetejére:
1 kis tojás
4 dkg tejföl
őrölt fehér bors

5 dkg mozzarella

Tálaláshoz:
tejföl
savanyúság

elkészítés:

  1. A töltelékhez a kis kockákra aprított paprikát a felforrósított vajon megdinszteljük, közben sózzuk. Rátesszük a külső héjától megfosztott, szintén kockára aprított pórét, és 3-4 percig sütjük.
  2. Hozzáadjuk a kukoricát, a feldarabolt aszalt paradicsomot, a fűszereket, felöntjük a tejszínnel, és pár perc alatt elforraljuk a levét. Ízlés szerint cukorral ízesítjük. Teljesen kihűtjük, majd hozzákeverjük a tejföllel felvert tojást.
  3. A palacsintatésztához a felvert tojást sóval, cukorral ízesítjük, és felváltva, kisebb adagokban csomómentesre keverjük a liszttel és a tejjel. Hozzáadjuk az olajat, és lefedve pihentetjük 30 percet.
  4. A palacsintasütő serpenyőben 1-1 kávéskanál felhevített olajon 8 db, kicsit vastagabb palacsintát sütünk.
  5. A kapcsos tortaformát vékonyan kikenjük olajjal, és kibéleljük egy palacsintával, amit megkenünk 2 púpozott evőkanál töltelékkel, és befedjük egy másik palacsintával. Ezt ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. (Mivel a palacsinta nagyobb a formánál, a széle peremként körben kibéleli belül a sütőforma karimáját. A következő palacsintát ezért igyekezzünk úgy rátenni a töltelékre, hogy az alatta lévő palacsinta széle ne feküdjön rá a töltelékre.) Az utolsó palacsinta túllógó széleit a többi alá hajtjuk.
  6. A tetejére rásimítjuk a sóval, borssal fűszerezett, tejföllel felvert tojást, elosztjuk rajta a felkockázott mozzarellát, és 200°C-ra előmelegített sütőben 15 percet alul-felül sütéssel, majd további 15 percet 180°C-on hőlégkeveréssel sütjük.
  7. A kész palacsintatortát negyedórát a formában hagyjuk hűlni, majd lekapcsoljuk róla a karimát, és az ételt tálra tesszük. Tejföllel és bármilyen savanyúsággal együtt tálaljuk.