2018. július 3.

Mustáros csirkés pizzacsónak







A minap megvillant előttem a konyhaszekrény legfelső polcán a gondola alakú tepsi, amire anno nagy boldogan lecsaptam az egyik netes oldalon, de aztán csak kb. 3-szor használtam. Pedig olyan jópofa. :D Most direkt ehhez a tepsihez gyártottam receptet, ami persze nem vall őrült nagy fantáziára, de legalább nagyon finom. :D A citrombors és a mustár savanykás íze szerintem igen jól harmonizál a pizzatésztával, és annyira jól vizsgázott, hogy gyors egymásutánban kétszer is elkészítettem. Vendégvárónak is jó választás lehet. :)






Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1,5 ek. extra szűz olívaolaj
1 tk. finomítatlan nádcukor
1 tk. só
2 dkg friss élesztő
15 dkg natúr joghurt
kevés víz (elmaradhat)

Feltéthez:
40 dkg csirkemellfilé
2 fej vöröshagyma
1 piros húsú kaliforniai paprika
zöldfűszeres citrombors
fokhagyma granulátum

1 púpozott ek. mustár
1 púpozott ek. tejföl
1 ek. szilárd mangalicazsír
reszelt sajt (cheddar, parmezán, mozzarella, Pannónia vagy trappista vegyesen)

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, majd simára keverjük a cukorral, a meglangyosított joghurttal, valamint egy kevés liszttel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, ha szükséges, egy kevés langyos vizet, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva megkelesztjük.
  3. A feltéthez a nagyon vékony csíkokra vágott húst beszórjuk a fűszerekkel és a sóval.
  4. A félbevágott, vékonyra szelt hagymát a felaprított kaliforniai paprikával együtt a felforrósított zsíron megdinszteljük, közben enyhén sózzuk.
  5. Rátesszük a húst, néha megkeverve pirulásig sütjük, majd belekeverjük a mustárt és a tejfölt, és összesütjük. Félretesszük.
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és csónak alakú kiszúróformával kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, pihentetjük, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
  7. 5 tésztalapot a tepsi gondola formájú mélyedéseibe illesztünk, rájuk halmozzuk a húst, és megszórjuk reszelt sajttal. Letakarva kelni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik.
  8. A pizzacsónakokat sütőbe toljuk és készre sütjük. Így járunk el a másik 5 pizzacsónakkal is, majd rácsra szedve kicsit hűlni hagyjuk és tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc



Tipp:
Megfelelő kiszúróforma híján a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, majd negyedóra pihentetés után hosszúkás lapokra nyújtjuk, és a végeiknél fogva kissé széthúzzuk. A tésztalapokat a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.