2019. május 5.

Anyák napjára...



Neked álmodom anyu

Neked álmodom anyu a napnak sugarát,
lágy tavaszi szélben az aranyszínű ruhát.
Neked álmodom az égbolt gyöngyeit,
mint fürge tündérek aprócska könnyeit.
Elhozom neked, anyu a hulló csillagot,
zsendülő mezőkről az édes illatot.
Elhozom én onnan méhecskét, virágot,
s megálmodom neked az egész világot.

Veres Csilla


Rákóczi túrós torta





 

Hozzávalók 16 cm-es tortához:


Tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
½ citrom reszelt héja
késhegynyi sütőpor
egy kis csipet só
1 nagy tojássárgája

Töltelékhez:
35 dkg túró
1 nagy tojás
5 dkg cukor
1 ek. citromkrém
½ citrom reszelt héja
4 dkg tejföl
4 dkg őszibaracklekvár
1 ek. étkezési kukoricakeményítő

Tetejére:
1 nagy tojás fehérje
3 dkg porcukor

Díszítéshez:
citromkrémes linzerkarikák

elkészítés:

  1. A tésztához a cukorral, sütőporral, sóval, citromhéjjal vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal sima felületű tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastag körlapra nyújtjuk, és kivágunk belőle egy 16 cm átmérőjű kört. Ezt belefektetjük a sütőpapírral bélelt tortaformába, és nejlonzacskóba húzva, 30 percre hűtőbe tesszük.
  3. A díszítéshez a lehulló tésztaszélt újra begyúrjuk, liszttel hintett felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és páros számú kis körlapokat szaggatunk ki belőle. A körlapok felébe még kisebb lyukat szaggatunk. (A maradék tésztát, ismét begyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.)
  4. A kis linzereket 180°C-ra előmelegített sütő középső rácsára téve kb. 8 perc alatt megsütjük. Miután kihűltek, az egész körökre citromkrémet nyomunk és ráültetjük a lyukas köröcskéket. Félretesszük.
  5. A pihentetett tésztát ugyanezen a hőfokon, a sütő legalsó rácsán 10 perc alatt elősütjük.
  6. Közben a töltelékhez az áttört túrót kikeverjük a tejföllel, a tojássárgájával, a cukorral, a citromkrémmel és -héjjal, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  7. A tésztát kivesszük a sütőből, megkenjük a keményítővel simára kevert őszibaracklekvárral, és elsimítjuk rajta a túrós tölteléket.
  8. Visszatesszük a sütőbe az eggyel feljebb lévő rácsra, és további kb. 35 perc alatt készre sütjük a tortát. Kivesszük a sütőből. A hőmérsékletet 130°C-ra csökkentjük.
  9. A tojásfehérjét a porcukorral fényes, kemény habbá verjük, sima csöves habzsákba kanalazzuk, és gömböcskéket nyomunk a túrótöltelékre. A tortát eggyel föntebbi rácsra tesszük, és addig sütjük, amíg a fehérjehab meg nem szilárdul, ill. egy kis pírt nem kap (ez kb. 20 perc).
  10. A tortát rácsra tesszük, és a sütőformában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt lekapcsoljuk róla a forma peremét, kidíszítjük a citromkrémes linzerkarikákkal, és tálaljuk.
Megjegyzés:
A linzerkarikákat habrolóformával szaggattam ki.











"Édesanyám, szép Napom, ragyogj soká nékem!" 
💗