2015. december 20.

Mascarponés gesztenyetorta

 

 


 
 
Ez a torta nevelőapám szülinapjára készült, Anya kérésére én sütöttem meg neki. Mivel az én anyukám huncut, biztosra akart menni, ezért testálta rám ezt a nemes feladatot. :D Természetesen örömmel mondtam rá igent.
A torta azért lett gesztenyés, mert nevelőapám hosszú éveken át rendszerint gesztenyepürét kért, ha cukrászdába mentünk, én pedig úgy gondoltam, nem lövök mellé, ha valami hasonlót készítek neki. Megpróbáltam tehát olyasmit kihozni belőle, aminek gesztenyepüré fílingje van, de annál azért mégis jóval könnyedebb. Így kerekedett ki belőle a képeken is látható desszert. Igazából két legyet ütöttem egy csapásra, ugyanis én is imádom a gesztenyetortát, és bár idén kivételesen nem terveztem megsütni, ilyen módon mégis színpadra lépett. :D Könnyű, habos állagával mindenkit levett a lábáról, nem csak az ünnepeltet. :) Bevallom, simán be tudtam volna belőle puszilni minimum 3 szeletet. :D

 



 
Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojásfehérje
6 dkg (nád)porcukor
5 dkg finomliszt
1 dkg holland kakaópor
1 mk. sütőpor

Krémhez és a díszítéshez:
20-25 dkg natúr gesztenyemassza (100% gesztenyetartalommal, pl. Maroni)
15 dkg mascarpone
10 dkg (nád)porcukor
2 dl tejszín
3-4 zselatinlap

Díszítéshez:
5 dkg mascarpone
5 dkg tejszínhab
1 dkg porcukor
1 tk. holland kakaópor + a szóráshoz

elkészítés:
  1. A tojást fényes, kemény habbá verjük, miközben apránként hozzáadjuk a porcukrot. Kisebb adagokban beleforgatjuk a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
  2. A masszát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  3. A kész piskótát a formában hagyjuk kihűlni, majd a tészta szélét elválasztjuk a sütőforma oldalától, és az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt. A tésztát visszatesszük az elmosott tortaformába.
  4. A krémhez 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk. A többi tejszínt felforrósítjuk, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Langyosra hűtjük.
  5. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, a gesztenyemasszával, beledolgozzuk a zselatinos tejszínt, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
  6. A krémet a tésztára simítjuk, és pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tortát cikkekre vágjuk, és a szeleteket meghintjük kakaóporral.
  7. A díszítéshez a porcukorral, kakaóporral kikevert mascarponéhoz forgatjuk a tejszínhabot, habzsákba töltjük, és a gömböcskéket nyomunk belőle a szeletek külső körívére. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Megjegyzés:
A tetejére szánt kakaós habból én csak egy sornyit nyomtam a tortára, de rá lehet tenni az összeset, két sort biztos kiad.