2017. június 7.

Sajttal töltött csirkegolyó rizsrösztivel, tejfölös mártogatóval







Nagyon szeretjük a sajttal töltött húsokat, de most egy picit különlegesebb módon szándékoztam elkészíteni. Gondoltam, jól mutatna és kivitelezhető is lenne golyó formájában. Így is lett, egyáltalán nem volt bonyolult az elkészítése. És ha már az alakja nem szokványos ahhoz képest, hogy ez tulajdonképpen egy sima rántott hús, akkor már az ízesítése is legyen a megszokottól kicsit eltérő. Az indiai ízvilágú fűszereimet hívtam hát segítségül, és az étel 3 eleme közül a köret lett a leginkább indiai jellegű. Az illata belengte a konyhát, hiszen a fahéj és a szegfűszeg erőteljes aromájú fűszerek. Bár a Kutyafül nem osztozott az íze felett érzett örömömben (bár eleinte még elismerőleg bólogatott), én viszont annál inkább mosolyogtam az első falat megízlelése közben. Nekem ui. elnyerte a tetszésemet.
Rizsrösztiről egyébként még sosem hallottam, úgyhogy olybá tűnik, hogy én találtam fel. :D De szóljon nyugodtan, aki már ismeri, vagy ugyanígy készíti, csak máshogy nevezi! :D Bár a rizst nem lehet lereszelni, de tojással elkeverni éppen úgy lehetséges, ahogyan a reszelt krumplit vagy egyéb zöldséget. És ha még hagyma is társul hozzá, akkor látványra valóban hasonlítani is fog az igazi rösztihez. Ráadásul éppúgy pirítani kell. Úgyhogy az én köretem csak azért is röszti – csak épp rizsből! :D
Egyedül a mártogató nem lett indiai fílingű, de ez bennünket egyáltalán nem zavart – kinek rösztivel, kinek anélkül – így is kerek egésznek éreztük az ebédet. :)






Hozzávalók 2-3 személyre:

Csirkegolyóhoz (10 db-hoz):
40 dkg darált csirkemellfilé
4 gerezd fokhagyma
1 ek. indiai szárnyas fűszersó
2 ek. tejszín
10 dkg reszelt Pannónia sajt
félfogós búzaliszt
1 nagyobb tojás
2 ek. tej
5 dkg zsemlemorzsa
3 ek. hántolatlan szezámmag
kókuszolaj a sütéshez

Rizsrösztihez:
35 dkg főtt Basmati rizs (12 dkg nyers rizsből)
1 fej vöröshagyma
1 fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. Baharat fűszerkeverék
1 ek. morzsolt korianderlevél
2 tojás
3 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
kókuszolaj a sütéshez

Mártogatóhoz:
30 dkg tejföl
1 ek. mártogatós fűszerkeverék
1 tk. extra szűz olívaolaj
1 mk. porcukor

pár csepp frissen facsart citromlé

elkészítés:
  1. A mártogatóhoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük és állni hagyjuk.
  2. A húsgolyókhoz a darált húst alaposan eldolgozzuk az áttört fokhagymával, a fűszersóval és a tejszínnel. A reszelt sajtot 10 db 1 dkg-os golyóvá formázzuk.
  3. A húsmasszából kiveszünk 4 dkg-ot, a nedves tenyerünkön ellapítjuk, és a közepére helyezünk egy sajtgolyót. Ráhajtjuk a húst, és meggömbölygetjük. Így járunk el a többi hússal és sajttal is.
  4. A panírozáshoz a hozzávalókat mély tálkákba tesszük, és a golyókat előbb a lisztbe, majd a tejjel kevert, felvert tojásba, végül a szezámmaggal vegyített zsemlemorzsába forgatjuk.
  5. A rösztihez a félbevágott, vékonyra szelt hagymákat 2 evőkanál kókuszolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, 1-2 percig sütjük, majd a főtt rizshez keverjük.
  6. Fűszersóval, sóval ízesítjük, és miután langyosra hűlt, elkeverjük a felvert tojással, a liszttel, és lefedve 1 órát állni hagyjuk.
  7. A masszából evőkanálnyi darabokat teszünk a felhevített olajra, kissé ellapítjuk, és közepes lángon mindkét oldalukon kisütjük. Papírtörlőre szedjük.
  8. Nagyméretű serpenyőben annyi kókuszolajat hevítünk, amennyi a húsgolyókat ellepi, és közepes lángon, minden oldalukon pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd a rizsrösztivel, valamint a mártogatóval együtt tálaljuk.










A recept a Kifőztök gasztromagazin júniusi számában is megjelent.