2016. február 22.

Zöldséges húskrémleves







Nem gyakran fordul elő, de a minap erőteljes leves ehetnékem támadt, és ezúttal ezt a levest főztem a hűtőben található alapanyagokból. Bevallom, ezek a hozzávalók nálam eléggé hasonlóak, ha levesről van szó. De hogy legyen benne egy kis csavar, másképp készítettem, ui. kíváncsi voltam, milyen lenne, ha a húst leturmixolnám. A hús pépesítése kapcsán úgy is nagy gyakorlatra tettem szert az elmúlt időszakban. :D Igazából ez csak majdnem krémleves, mert a húst teljesen azért mégse lehet pépesíteni.
Ezúttal nem csirkemellet, hanem felsőcombot vettem elő a fagyasztóból, mert a tyúknak ez a része leveshez mégis csak ízletesebb, mint a kissé száraz és semlegesebb ízű mellehúsa. A turmixolásnak köszönhetően nincs szükség egyéb sűrítőanyagra, viszont a zöldségek így sem hiányozhatnak a levesből. Ezért került bele répa, borsó és nagy kedvencem, kukorica is. Természetesen a felsoroltak helyett más zöldek is belekerülhetnek, például akár zöldbab, brokkoli vagy karfiol is, de ezek nálunk sajnos nem lennének nyerők. Úgyhogy maradtam a jól megszokottaknál. Ezzel a nagy tálkányi levessel totálisan tele lettünk. :)






Hozzávalók:

50 dkg filézett csirke felsőcomb
1 doboz konzervkukorica
15 dkg zöldborsó
1 hosszú szál sárgarépa
1 szál bocskorpaprika
½ szál hegyes erős paprika
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek. szárított, aprított petrezselyemzöldje
1 ek. füstölt, édes fűszerpaprika
őrölt fekete bors

1 ek. mangalicazsír
tejföl a tálaláshoz

elkészítés:
  1. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, a kicsumázott paprikákat kis kockákra aprítjuk, és a zsíron a hagymával együtt megdinszteljük.
  2. A tűzről lehúzva elkeverjük az áttört fokhagymával, a sóval, a borssal és a pirospaprikával.
  3. Rátesszük a kis kockákra vágott, megsózott húst, fehéredésig sütjük, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és puhulásig főzzük.
  4. A megfőtt húst leszűrjük, miközben a levét felfogjuk, és a húst turmixgépben vagy késes aprítóban pépesítjük.
  5. A főzőlevet visszaöntjük a lábasba, beletesszük a húspépet, és ha szükséges, botmixerrel tovább pépesítjük.
  6. Felengedjük 1,2 liter vízzel, hozzáadjuk a sárgarépát, a szárított petrezselyemzöldet, és félpuhára főzzük benne a répát.
  7. Hozzáadjuk a borsót, készre főzzük, majd beletesszük a kukoricát. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.