2019. november 8.

Diós húsrolád karamellizált birsalmával







Karácsonyra egyebek mellett mindig készítek töltött húsroládot. Általában aszalt szilvával szoktam megtölteni, mert azt nálunk mindenki nagyon szereti. Tavaly is így volt, de a szilváson kívül készült dióval töltött változat, sőt olyan is, amiben mindkettő szerepelt. Olyan jól vizsgázott, hogy egyértelműnek látszott, idén karácsonykor is helyet kap az ünnepi asztalon. Ezúttal húsos szalonnával kombináltam, és őzgerincformában sütöttem meg, mert így egyszerűbb, hiszen nem kell óvatoskodni a hús felgöngyölésével, becsomagolásával, és ennek köszönhetően gyorsabban elkészülhetünk vele. Mivel a maradék birsalmát valamilyen húsételhez tartalékoltam, kézenfekvő volt, hogy akkor már ehhez a recepthez fogom felhasználni. Annál is inkább, mert a birsalma jól harmonizál a dióval. A köret kapcsán nem gondolkodtam sokat, mert szerintem az előző kettő a tejfölös krumplipürével alkot tökéletes összhangot. :)






Hozzávalók 30x11x5 cm-es őzgerincformához:

Diós húsroládhoz:
1 egész csirkemellfilé
30 dkg pácolt, füstölt, szeletelt császárszalonna
10 dkg pirított, durvára darált dió
majoránna
őrölt fehér bors
szerecsendió

1 dl tejszín
1 tojásfehérje
mangalicazsír

Karamellizált birsalmához:
80 dkg birsalma (magház nélkül mérve)
1 nagyobb citrom leve
1 ek. méz
5 dkg fehérítetlen nádcukor
3 dkg vaj

elkészítés:

  1. A belső filéktől megfosztott egész csirkemellet félbevágjuk, majd 2-2 nem túl vastag szeletet vágunk le belőlük. Ezeket kiklopfoljuk, és mindkét oldalukon sóval, borssal ízesítjük.
  2. A többi húst a belső filékkel együtt késes aprítóval ledaráljuk, hozzákeverjük a darált diót, a tejszínt, sóval, borssal, majoránnával, szerecsendióval fűszerezzük, és beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  3. A sütőformát vékonyan kizsírozzuk, kibéleljük a szalonnával úgy, hogy a szeletek túllógjanak a formán, majd keresztben belefektetjük a hússzeleteket.
  4. A diós tölteléket elosztjuk a kibélelt sütőformában, ráhajtjuk a túllógó húst, a szalonnát, és előmelegített sütőbe toljuk.
  5. 30 percig a formában sütjük, majd a húsroládot átfordítjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, és további kb. 15 percig sütjük.
  6. Miközben a hús sül, elkészítjük a karamellizált birsalmát: lábasban mézzel ízesített vizet forralunk.
  7. Az alaposan lesúrolt gyümölcsöt negyedeljük, magházát kivesszük, és a gyümölcshúst (héjastól) kisebb darabokra vágjuk. Amint feldaraboltunk valamennyit, rögtön meglocsoljuk citromlével, és jól átforgatjuk, nehogy megbarnuljon.
  8. A birsalmát a forrásban lévő vízbe tesszük, és félpuhára főzzük. Leszűrjük és hagyjuk lecsepegni róla a főzővizet.
  9. A cukrot serpenyőbe szórjuk, kevergetés nélkül, kis lángon megkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, és összekeverjük. Rátesszük a birsalmát, és néha megkeverve addig pároljuk, hogy egy kis pírt kapjon. Félretesszük, melegen tartjuk.
  10. A húst negyedóra pihentetés után felszeleteljük, és a karamellizált birsalmával együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc


Tipp:
Köretnek tejfölös burgonyapüré vagy krokett illik hozzá.