2017. január 16.

Húsos túrókifli







Mivel mással is kezdhettem volna 2017-et receptügyileg, mint kelt tésztával! Így cselekszik az, aki nem tesz újévi „most aztán lefogyok!” fogadalmat. :D A kelt tészta idén is a legjobb barátom lesz, és eszem ágában sincs lemondani róla. Legfeljebb kevesebbet eszem belőle és nem vacsorára, már ha épp nem csábulok el a mennyiséget és az időpontot tekintve. :D No, de ez most mellékes, lényeg, hogy ezt a kiflit a sörkiflim ihlette, amiből az utóbbi hetekben annyit sütöttem, hogy az már vicc, de még mindig nem sikerült megunni. :D A legutóbbi kiflisütés közben agyamban ismét fény gyúlt, és már láttam is magamat, ahogy darált hússal töltöm a kifliket. A „nagy” ötletet pár nappal később tett követte, és bár a tésztát jelentősen átalakítottam (és közben az is kiderült, hogy ehhez hasonló kiflim már van fent a blogon), a töltés-tekerés legalább pont úgy történt, ahogy elképzeltem. :D
A Kutyafülnek a kisült péksütikkel megint sikerült mosolyt csalnom az arcára, de én se voltam morcos, amikor beleharaptam. :)






Hozzávalók 16 darabhoz:

Tésztához:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg túró
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
1 púpozott ek. morzsolt oregánó
1 ek. só
1 csapott ek. cukor
1 dl tej
2,5 dkg friss élesztő

Töltelékhez:
45 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. grillfűszer (pl. Kotányi grill klasszikus fűszersó)
őrölt fekete bors
1 ek. mangalicazsír
10 dkg natúr krémsajt

Kenéshez és szóráshoz:
1 tojás
szezámmag

elkészítés:

  1. A kétféle liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, beletesszük a cukrot, simára keverjük a langyos tejjel, majd letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a felvert tojással és a langyosra hűlt olvasztott vajjal elkevert túrót, az oregánót, a sót, és megdagasztjuk. Vajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és letakarva, a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez a finomra aprított vöröshagymát a zsíron megdinszteljük, majd az áttört fokhagymát is hozzáadva, 1 percig továbbsütjük. Rátesszük a darált húst, fűszersóval, borssal ízesítjük, és készre sütjük. Szűrőkanálba öntjük és lecsepegtetjük róla a felesleges zsiradékot.
  4. Miután a töltelék teljesen kihűlt, késes aprítóval finomabbra daráljuk, majd alaposan elkeverjük a krémsajttal.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, négyfelé vesszük, és mindet meggömbölygetjük. Letakarva pihentetjük negyedórát.
  6. A tésztagombócokat egyenként 30 cm átmérőjű körlapokká kinyújtjuk, és mindegyiket 8-8 cikkre vágjuk.
  7. 16 tésztaháromszögön elosztjuk a tölteléket úgy, hogy a szélek szabadon maradjanak, majd mindegyiket befedjük a töltetlen tésztadarabokkal, és kissé összenyomkodjuk.
  8. Kiflikké formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva kelesztjük még kb. 20 percig.
  9. A kiflik tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és aranybarnára sütjük. A kész péksüteményeket rácsra szedjük, majd langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc

Tipp:
Mártogatónak tejfölt kínálhatunk hozzá.