2017. január 16.

Húsos túrókifli







Mivel mással is kezdhettem volna 2017-et receptügyileg, mint kelt tésztával! Így cselekszik az, aki nem tesz újévi most-aztán-lefogyok-fogadalmat. :D A kelt tészta idén is a legjobb barátom lesz, és eszem ágában sincs lemondani róla. Legfeljebb kevesebbet eszem belőle, és nem vacsorára, már ha épp nem csábulok el a mennyiséget és az időpontot tekintve. :D No, de ez most mellékes, lényeg, hogy ezt a kiflit a sörkiflim ihlette, amiből az utóbbi hetekben annyit sütöttem, hogy az már vicc, de még mindig nem sikerült megunni. :D A legutóbbi kiflisütés közben agyamban ismét fény gyúlt, és már láttam is magamat, ahogy darált hússal töltöm a kifliket. A „nagy” ötletet pár nappal később tett követte, és bár a tésztát jelentősen átalakítottam (és közben az is kiderült, hogy ehhez hasonló kiflim már van fent a blogon), a töltés-tekerés legalább pont úgy történt, ahogy elképzeltem. :D
A Kutyafülnek a kisült péksütikkel megint sikerült mosolyt csalnom az arcára, de én se voltam morcos, amikor beleharaptam. :)






Hozzávalók 16 darabhoz:

a tésztához:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg túró
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 púpozott ek. morzsolt oregánó
1 ek. só
1 csapott ek. cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 dl tej

a töltelékhez:
45 dkg darált sertéshús
10 dkg natúr krémsajt
1 fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. grillfűszer (pl. Kotányi grill klasszikus fűszersó)
őrölt fekete bors
1 ek. mangalicazsír

a tetejére:
1 tojás
szezámmag

elkészítés:

  1. A cukorral vegyített lisztkeverék közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a langyos tejjel, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a tojással, langyos olvasztott vajjal kevert, oregánóval, sóval ízesített túrót, és megdagasztjuk. Vajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez a finomra aprított vöröshagymát a felhevített zsíron megdinszteljük, majd az áttört fokhagymát is hozzáadva, 1 percig továbbsütjük. Rátesszük a darált húst, fűszersóval, borssal ízesítjük, és készre sütjük. Szűrőkanálba öntve lecsepegtetjük róla a felesleges zsiradékot. Kihűtjük.
  4. A tölteléket késes aprítóban finomra daráljuk, majd alaposan elkeverjük a krémsajttal.
  5. A megkelt tésztát négyfelé vesszük, és mindet meggömbölygetjük. Letakarva pihentetjük negyedórát.
  6. A tésztagombócokat lisztezett munkalapon 30 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk, és mindegyiket 8 cikkre vágjuk.
  7. A tölteléket elosztjuk 16 körcikken úgy, hogy a szélek szabadon maradjanak, majd mindegyiket befedjük a töltetlen lapokkal, és kissé összenyomkodjuk. Feltekerve kiflikké formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva kb. 20 percet kelesztjük.
  8. A kifliket lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A kész péksüteményeket rácsra szedjük hűlni, majd langyosan (valamilyen mártogatóval) kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc