Szegény Kutyinyeknek megint messzire kellett utaznia, és előző este reménykedve kérdezte, hogy van-e valami ötletem útravaló ételnek. Valahogy azonnal a darált husi ugrott be, de először teljesen más formában képzeltem el. Nem árulom el, mire gondoltam, mert az egy másik recept lesz. ;)
Amint elvetettem magamban az első ötletet, rögtön eszembe jutott, hogy valamilyen töltött kelt tésztát kellene sütnöm. Először kiflit gondoltam, de aztán a zsömle mellett maradtam, mert az talán egy kicsivel könnyebben kivitelezhető.
Másnapra el is készültem vele, de mivel a Kutyánszkinak harmadnap hajnali 3-kor kellett kelnie, így esélytelen volt, hogy aznap süssem. Persze leteszteltük frissen kisülve is. Állítólag – szerencsére – a másnapos töltött zsömle is finom volt. :) A Kutya csak annyit jegyzett meg, hogy jobban örült volna, ha nem egy munkával kapcsolatos út miatt, hanem inkább kirándulásra vihettük volna magunkkal. Ami késik, nem múlik. :)
Hozzávalók 10 darabhoz:
a tésztához:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
1 nagy fej hagyma vagy 8 dkg konyhakész pirított hagyma
2 ek. olívaolaj
1 ek. méz
1 csapott ek. só
3 dkg friss élesztő
3 dl tej és víz egyenlő arányú keveréke
a töltelékhez:
50 dkg darált sertéshús
25 dkg mozzarella
1 cs. (20 g) mexikói fűszerkeverék (vagy grill fűszerkeverék)
3 nagy gerezd fokhagyma
kevés kókuszolaj a sütéshez
elkészítés:
- A tésztához a megtisztított, felaprított hagymát a felhevített olajon megpirítjuk, majd teljesen kihűtjük. A mozzarellát felszeleteljük, és ha szükséges, a szeleteket félbevágjuk.
- A lisztkeverék közepébe morzsolt élesztőt elkeverjük a mézzel, 1,5 dl langyos, vizes tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, (ha kész pirított hagymát használunk, akkor az olajjal együtt azt is), és a többi vizes tejjel együtt lágy tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
- A töltelékhez a darált húst összedolgozzuk a fűszerkeverékkel, az áttört fokhagymával, majd a masszából 10 golyót formázunk, és kb. 7 cm átmérőjűre ellapítjuk.
- A húspogácsákat serpenyőben (vagy rostlapon/kerti grillen) kevés zsiradékon mindkét oldalukon kisütjük, majd hűlni hagyjuk.
- A megkelt tésztából 10 gombócot gömbölygetünk, majd enyhén lisztezett munkalapon mindegyiket 15 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk.
- A lapok közepére fél-fél szelet mozzarellát helyezünk, erre egy-egy húspogácsát, majd ismét felezett mozzarellát teszünk. (A kisebb méretű sajtszeleteket nem kell felezni, és így csak a hús alá vagy fölé tegyünk egyet-egyet.) A töltelék fölött összecsippentjük a tésztát, szépen eldolgozzuk, majd a bucikat hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarva fél órát kelesztjük.
- A tetejüket lekenjük langyos vízzel, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 25 perc
A recept a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is megjelent.