2013. június 18.

Paradicsomsaláta zöldfűszeres tejfölgolyóval


 
 

Itt a kánikula. Az ember ilyenkor nem vágyik nehéz ételekre, sokkal inkább valamilyen salátára, amit önmagában vagy sült húshoz fogyaszthat. Mi is így vagyunk ezzel. Én személy szerint sajnos semmilyen friss salátát nem eszem, inkább a tejfölös vagy joghurtos-majonézes alapú salátákat kedvelem. A Kutyafül viszont szívesen eszik paradicsomsalátát különbözőképpen elkészítve. Neki csináltam most ezt a salátát, amibe a maradék házi mascarponét is belecsempésztem, hogy tartalmasabb legyen. Tejföl helyett készíthetjük joghurttal is – én is szoktam, de Apjukom nem mindig vágyik a savanykás ízekre, ezért most tejfölgolyókkal kedveskedtem neki, ami natúran, fűszerek nélkül is finom.
Aki nem akar annyit pepecselni a gömbölygetéssel, az úgy is készítheti, hogy a mokkáskanállal kivett tejföladagot rögtön a zöldfűszeres keverékbe forgatja.





Hozzávalók 1 személyre:

2 paradicsom
10 dkg házi mascarpone (3 napig csepegtetett 20%-os tejfölből)
1 csokor petrezselyemzöldje
1 csokor friss kapor
citromhéj a díszítéshez
extra szűz olívaolaj (elmaradhat)
1 ek. citromlé (elmaradhat)
só (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A házi mascarponéból mokkáskanálnyi adagokat veszünk ki, és száraz kézzel kis golyókat formázunk belőle. (Időről-időre megmossuk a kezünket, és szárazra töröljük, majd folytatjuk a gömbölygetést.)
  2. A zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk, felaprítjuk, alaposan összekeverjük, majd megforgatjuk benne a tejfölgyolyócskákat.
  3. A paradicsomokat cikkekre vágjuk, igény szerint meghinthetjük kevés sóval, és a zöldfűszeres tejfölgolyókkal felváltva tálba tesszük.
  4. Meglocsolhatjuk kevés olívaolajjal, esetleg citromlével is, majd vékonyra szelt citromhéjjal díszítjük.