2017. január 23.

Sült virsli sárgarépás burgonyarösztivel, mustárcsírával







A virsli nálunk egy időben heti szinten vagy kétszer asztalra került, aztán úgy meguntuk, hogy igencsak megritkítottam a virslievős napokat. Annyira, hogy hónapokig messzire elkerültem azt a polcot, ahonnan korábban olyan sűrűn leemeltem és a kosaramba tettem ezt a sokszor mentőövként szolgáló élelmiszert.
Most azonban megint vettem, és aznap, amikor nem volt kedvem túlbonyolítani a főzést, ismét asztalra került.
A sült virsli egyébként az egyik fő elkészítési mód nálam, ha virsliről van szó, de most egy kicsi pluszt is vittem bele a maradék parmezánnak hála, valamint a töltési módszeren is változtattam. Azt hiszem, ennek az amúgy pofonegyszerű technikának köszönhetően örökre búcsút intettem a szeletelt hagymával és szintén szeletre vágott sajttal való töltésnek, ui. az aprított hagyma és a reszelt sajt sokkal jobban bevált. :)
Általában sült krumplit vagy főtt kukoricát, csalamádét szoktunk enni hozzá, de most a nálam méltatlanul mellőzött rösztin volt a sor. Ez az étel ilyen formában a mustárcsírával alkot kerek egészet, de persze egy olyan megrögzött mustárrajongó elől, mint amilyen az én Kutyinyekem, még így sem spórolgatom le a mustárt. :D






Hozzávalók 2 személyre:

Sült virslihez:
5 szál frankfurti virsli
5 szelet húsos szalonna
5 dkg parmezán reszelve
1 fej lila hagyma

Rösztihez:
30 dkg burgonya (tisztítva mérve)
10 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
2 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 nagy tojás
2 gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors

3 ek. kókuszzsír

Tálaláshoz:
mustár ízlés szerint
2 marék mustárcsíra

elkészítés:
  1. A virsliket hosszában bevágjuk, és a rést egy teáskanál segítségével megtöltjük a finomra aprított hagymával és a reszelt sajttal. (Ha a sajtot összenyomkodjuk, az abból letördelt darabkákkal könnyebben meg tudjuk tölteni a virslit.)
  2. Mindegyiket körbetekerjük 1-1 szelet szalonnával, majd sütőtálba rendezzük. Előmelegített sütőben addig sütjük, hogy a szalonna megpiruljon.
  3. A rösztihez a tojást elkeverjük az áttört fokhagymával, a sóval, a borssal, a liszttel, majd beleforgatjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt krumplit és a sárgarépát. Hűtőben 2 órát pihentetjük, majd a hűtőből kivéve, szobahőmérsékleten hagyjuk.
  4. Az átkevert masszából evőkanálnyi halmokat teszünk a serpenyőben felhevített olajra, mindegyiket ellapítjuk úgy, hogy ne érjenek össze, és közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük.
  5. Személyenként 2 és fél virslit tányérra teszünk, megszórjuk mustárcsírával, és a rösztivel, valamint mustárral együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc








A recept a Kifőztük gasztromagazin januári számában is megjelent.