2015. szeptember 4.

Szilvás-meggyes-csokis szelet







Volt még egy kis meggyem abból a kevésből, ami idén termett, de most nem akartam egy évig tárolni a fagyasztóban. Az anyósomtól kapott szilvát is fel akartam használni, ezért a két gyümölcsöt egyazon süteményben szerettem volna látni. Azon gondolkodva, mi legyen a vasárnapi desszert, megakadt a szemem a kedvenc receptes oldalamon reklámozott meggyes sütin, így gyorsan el is dőlt, mi lesz az édesség. A tészta tehát ugyanaz, a szilva és a vaníliás cukor használatán túl én csupán a mennyiségeket vettem a felére, mert nekünk bőven elég egy kisebb tepsinyi is. Gyümölcsből kevesebbet használtam, mert szerintem sok lett volna még fele adaggal is. Végül mégis egész nagy adaggal sikerült sütni, mert a tésztamassza kitöltött majdnem egy egész gáztepsit. Utólag úgy éreztem, vajból kevesebb is elég lett volna, úgy 15 dkg elegendő lehet. Ki kell próbálni, mert ez egy nagyon finom sütemény. :)






Hozzávalók 32x20 cm-es tepsihez:

Tésztához:
20 dkg ringló szilva
12 dkg meggy
12,5 dkg liszt
1 tk. sütőpor
4 tojás
15 dkg barna nádcukor
2 cs. vaníliás cukor
15-20 dkg puha vaj
1 ek. rum
10 dkg őrölt mandula
1 mk. őrölt fahéj
10 dkg étcsokoládé (vagy csokoládé pasztilla)
egy csipet só
zsemlemorzsa a tepsihez

Tálaláshoz:
2,5 dl tejszín
2 ek. barna nádcukor darálva

elkészítés:

  1. A mindkét gyümölcsöt kimagozzuk, majd a szilvát felkockázzuk.
  2. A tojások sárgáját a kétféle cukorral és a vajjal robotgéppel krémesre kavarjuk, hozzáadjuk a rumot, az őrölt mandulát, a fahéjat és az aprított csokoládét.
  3. Belekeverjük a sütőporos lisztet, és kisebb adagokban, óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztamasszát a kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe simítjuk.
  4. Elosztjuk rajta a gyümölcsöket, és előmelegített sütőben készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük és meghintjük 1 evőkanál porcukorral.
  5. A tejszínt a többi porcukorral kemény habbá verjük, és a süteményhez kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc