2012. október 22.

Hagymás-borsos tört krumpli





Ez a köret gyerekkori kedvenc. Senki más nem tudta úgy készíteni, mint az apukám, aki rendszerint ezzel várt, ha meglátogattam őt Pesten. Rettentő egyszerű étel, nem is lehet elrontani, mégsem ettem még az övénél jobbat. Én úgy szeretem, ha teljesen egynemű, mint a tejfölös krumplipüré, és a hagyma meg van benne pirulva. Rántott sertésmájjal az igazi, de önmagában is hamar elfogy.

Hozzávalók 2 személyre:

60 dkg édeskés ízű, főzni való krumpli
1 közepes fej vöröshagyma
1 ek. kolbász- vagy sült hús sütéséből visszamaradt zsír
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A krumplit héjában puhára főzzük, még melegen lehéjazzuk, villával összetörjük (lehet teljesen pürésíteni, de rusztikusabbra is hagyhatjuk) és megsózzuk.
  2. A hagymát a felforrósított zsíron kissé megpirítjuk, megszórjuk borssal, összekeverjük, és rátesszük a tört krumplit. Alaposan elkeverjük, szétterítjük a serpenyőben, és hagyjuk, hogy az alja pírt kapjon.
  3. Fordítunk rajta egyet, így is pirítjuk kicsit, majd tálaljuk.