2013. november 11.

Fehérboros-sajtos burgonyafelfújt





Az egész krumpli-dolog úgy kezdődött, hogy amióta Anya újra itthon van, az ő kívánságára hol rakott krumplit, hol meg brassói aprópecsenyét készítettem, és aztán megfogalmazódott bennem, hogy a fent említett egytálételeket leszámítva mostanában szinte sosem eszünk krumplit. Valahogy kimaradt a repertoárból. Pedig szeretjük, és régebben hetente készítettem belőle valamit. Úgy éreztem, ki kell engesztelnem őburgonyaságát. :D Sorra készültek hát a krumplis ételek, így most ez a burgonyafelfújt is, amit eredetileg tartiflette-nek hívnak. Hangzatos név, de én nem nagyon szeretek ilyen elnevezéseket használni. Persze néha előfordul, de aminek lehet, annak inkább magyar nevet adok.
A camambert típusú Reblochon sajt teljesen ismeretlen előttem, hiszen nem vagyok sajtszakértő, és elég ritkán is próbálok ki új ízeket a sajtok kapcsán, ezért helyettesítettem a jól bevált Maasdamer sajttal. Az biztos, hogy a Reblochontól és a Crème fraîche-től kicsit más lenne ennek az ételnek az íze, de nekünk így is tetszett. Én még meg is lepődtem, mert nem szeretem a főtt krumplit, de ezzel a boros-tejfölös szafttal még nekem is nagyon ízlett – krémesen lágy lett.  Köretként is fogyaszthatjuk.




Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg krumpli
2 kis fej lila hagyma
1 fej vöröshagyma

15 dkg füstölt szalonna
1 ½ ek. vaj

őrölt fekete bors
2 dl száraz fehérbor
15 dkg tejföl (eredetileg Crème fraîche)
20 dkg tejszínes sajt (vagy Maasdamer, esetleg Pannónia sajt - eredetileg Reblochon de Savoie vagy Raclette)


elkészítés:

  1. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, lehéjazzuk és felszeleteljük.
  2. A felkockázott szalonnát a felhevített vajon ropogósra sütjük, hozzáadjuk a vékony karikára szelt hagymát, és aranybarnára pirítjuk.
  3. Rátesszük a krumpliszeleteket, mindkét oldalukon megpirítjuk, és sóval, borssal fűszerezzük. Hozzáöntjük a bort, 5 percig főzzük, majd belekeverjük a tejfölt.
  4. A boros-tejfölös krumplit hőálló tálba szedjük és elrendezzük rajta a szeletekre vágott sajtot.
  5. A tálat betakarjuk alufóliával, 175°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre, majd kivesszük a sütőből, és a megolvadt sajtot a krumpli alá forgatjuk. Alufólia nélkül további 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.