2021. szeptember 4.

Citruskrém (cukor-, tej- és gluténmentes)

 

 




Mostanában különösen jólesik a citromból készült édesség. Tiszta szerencse, mert hamarosan belekezdünk egy diétába, ami kapcsán minden gyümölcs tiltólistás, a citrom és a grapefruit kivételével. Utóbbi sajnos sosem tartozott a kedvenceim közé, mivel a keserű vagy kesernyés íz nem a barátom. A citrom viszont annál nagyobb szeretetnek örvend nálam. Az említett diéta megkezdése előtt a gyümölcsös tálban lévő narancsokat felhasználandó, nem csak citrom került a krémbe, de az élvezeti értékét ez csak növelte, hiszen a narancsot is kedvelem. Frissítő, nyári vagy napsütéses kora őszi desszert ez, amit még sokszor el fogok készíteni. :)

 



Hozzávalók 4 személyre:

2 bio görög narancs
1 bio citrom
1 bio lime
8 dkg eritritol
2 tojássárgája
3 dkg gluténmentes vaníliaízű pudingpor vagy étkezési kukoricakeményítő (utóbbi esetén vaníliamagokat adjunk a krémhez)
4 dl kókusztejszín (pl. Delcoco)
3 dkg eritritol, darálva

elkészítés:
  1. A kókusztejszínt magas falú edénybe öntjük, és 30 percre mélyhűtőbe tesszük.
  2. A tojássárgákat az édesítővel lábasba tesszük, belereszeljük a narancs és a citrom héját, majd robotgéppel habosra kavarjuk.
  3. Csomómentesre dolgozzuk benne a pudingport, felöntjük a kifacsart citruslével (nekem 1,3 dl volt), és kis lángon, kevergetve, sűrű krémmé főzzük. Teljesen kihűtjük.
  4. A lehűtött kókusztejszínt a porrá őrölt eritritollal robotgéppel kemény habbá verjük, és a felét a pudinghoz forgatjuk. A citrushabot elosztjuk 4 db 2-2,5 dl-es üvegpohárban.
  5. A többi habot habzsákba töltjük, és a desszertek tetejére nyomjuk. Reszelt lime- és narancshéjjal díszítjük, behűtve kínáljuk.

Megjegyzés:
Ha narancs helyett fehér grapefruitot vagy csak citromot használunk, a desszertet RegEnor diétába is beilleszthetjük. A citromok levéhez csak annyi grapefruitlét adjunk, hogy az összes lé ne legyen több a receptben megadott folyadékmennyiségnél. Az édességét is ehhez igazítsuk.
A RegEnor diéta előrehaladtával az édesítő mennyiségét tovább csökkenthetjük.