2012. december 12.

Diós-gyümölcsös bonbon







Hamarosan itt a karácsony, ilyenkor a legtöbb háziasszony előre megsüti a 2-3 hétig is eltartható kekszeket és egyéb finomságokat. Ezeket eszegethetjük adventkor is, de az ünnepi asztalra is kerülhet belőlük.
A mi családunkban nem megszokott az aprósütemények készítése, mert nem nagyon rajongunk értük. Csak olyan tipikus karácsonyi édességeket szoktunk készíteni, mint a diós és mákos bejgli vagy kalács, ill. valamilyen krémes sütemény. Ennyi nekünk abszolút elég, úgy is épp eleget eszünk a főételből, alig marad már hely a sütiknek.
Most sem agyalom magam túl, hogy milyen édességgel lepjem meg a családot, de ebbe a bonbonba azonnal beleszerettem. Hihetetlen gyorsan megvan, rettentő finom, szaloncukornak is elkészíthető, sőt ajándékba is adható. Az biztos, hogy összedobok még egy adagot Advent 3. vagy 4. vasárnapjára. Ez most vendégeknek készült, akikről hamarosan beszámolok majd itt a blogon.
Szerintem érdemes dupla adagot készíteni belőle. ;)





Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

30 dkg dióbél
15 dkg aszalt sárgabarack
8-10 dkg baracklekvár
5 dkg finomítatlan nádcukor, darálva (vagy ízlés szerint, a lekvár édességétől függően)
50 ml narancs- vagy citromlikőr (vagy narancslé, ha gyerekek is esznek belőle)
10 ml frissen facsart citromlé
2 ek. Portorico rum
20 dkg ét- és/vagy tejcsokoládé+1 ek. napraforgóolaj a bevonáshoz
cukorgyöngyök a díszítéshez
2-3 dkg tejcsokoládé a csíkozáshoz (elhagyható)

elkészítés:

  1. A (késes aprítóval) durvára darált diót összekeverjük a nádporcukorral, a lekvárral és a rummal.
  2. A felaprított aszalt sárgabarackot tálba tesszük, felöntjük a citromlével kevert likőrrel, és lefedve hagyjuk fél órát.
  3. Az áztatott gyümölcsöt a likőrrel együtt alaposan összedolgozzuk a diós masszával, és nedves kézzel kb. 3 cm átmérőjű kis golyókat formázunk belőle. (Az enyémek 2 dkg-osak voltak.)
  4. A csokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, villa és kanál segítségével bevonjuk vele a golyókat – a felesleget hagyjuk lecsepegni –, és sütőpapírral fedett deszkára sorakoztatjuk. Néhány bonbont cukorgyöngyökkel díszítünk, és így hagyjuk megdermedni rajtuk a csokoládét.
  5. A csokoládés díszítésre szánt tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, nejlonzacskóba kanalazzuk, a zacskó egyik csücskén egy pici lyukat ejtünk, és mintát rajzolunk a többi golyócskára. Száradni hagyjuk, majd a bonbonokat óvatosan leemeljük a sütőpapírról, és tálra/tálcára rendezzük, vagy tetszés szerint csomagoljuk, ha ajándékba szánjuk.