2019. április 9.

Tökmagos-sajtos buborékkalács







Közeledik a húsvét – lelki szemeim előtt ilyenkor már megjelenik mindenféle fajta kalács. :D Az igazi húsvéti kalács persze alap, de kényszert érzek arra, hogy egyéb formákon és ízesítéseken is ötleteljek. Ezt a tökmagosat már leteszteltem, bár az inkább kenyér volt és más formájú, de annyira szerettük, hogy kalácsosított verzióban szerettem volna megosztani itt, a blogon. A recepten nem sokat módosítottam, nehogy elillanjon a lényeg, vagyis ami miatt annyira ízlett, így hát az első kalácsosított módozat esetében megtartottam a sós jellegét. Sajnos a kivitelezés kapcsán – finoman fogalmazva – sikerült megtréfálnom magamat, úgyhogy a kalács nem pont olyan lett, ahogy megálmodtam – kimászott a sütőtálból. :D Az utóbbi napok konyhai bosszúságai után pár napig nem is volt idegzetem másikat sütni. Aztán lenyugodtam, és újra nekifutottam. Ezúttal a sós jellegének búcsút intettem, és édesebbre alakítottam. Igazából így is, úgy is egyformán ízlett. :)
A sajtnak köszönhetően ez a kalács tovább marad puha, a tökmag pedig
azon túl, hogy szép, zöldes árnyalatúvá teszi kellemes ízt kölcsönöz a kalácsnak. Örülök, hogy nem adtam fel, és megsütöttem újra, mert most már itt is megmutathatom. :) Nagyon ajánlom húsvétra a sonka mellé. ;)






Hozzávalók 1 kalácshoz:

35 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
5 dkg pirított, őrölt tökmag
10 dkg reszelt Pannónia sajt
1 tojássárgája
4 dkg cukor
1 tk. só
3 ek. tökmagolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,2 dl tej
kevés vaj vagy napraforgóolaj a kelesztéshez
1 kis tojás + víz a kenéshez
2 ek. aprított tökmag a szóráshoz
mangalicazsír a sütőformához

elkészítés:

  1. A tökmagot zsiradékmentes serpenyőben kis lángon addig pirítjuk, amíg pattogni nem kezd, majd elzárjuk alatta a lángot, és hűlni hagyjuk. Kávédarálóban megőröljük.
  2. A lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük a langyos tej felével és a cukorral. Betakarjuk egy kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk az őrölt tökmagot, a sót, a reszelt sajtot, a tökmagolajat, a többi tejjel kevert tojássárgáját, és lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott/kiolajozott tálban megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 16 egyenlő részre osztjuk, és mindegyik darabot meggömbölygetjük. (Én 1 gombócot, kettévágtam, hogy a hézagokba tudjam illeszteni.)
  5. A gombócokat elrendezzük az alján és az oldalán is vékonyan kizsírozott, 25x17 cm-es ovális sütőformában, és letakarva kb. 20 percet kelesztjük.
  6. A tetejét lekenjük vízzel felvert tojással, megszórjuk aprított tökmaggal, és előmelegített sütőben megsütjük.
  7. A kalácsot pár perc elteltével kivesszük a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 35-40 perc
 

Tipp:
Sós jellegű kalácshoz 4 dkg helyett 2 dkg cukrot és 1 evőkanál sót tegyünk a tésztába.