2017. december 28.

Sajtos pálcikaA szilveszter közeledtével különösen úgy érezem, hogy nagy szükség van a sós süteményekre és a ropogtatni valókra, hogy az év utolsó napján se maradjunk nassolni való nélkül. És hogy ezeket a sósságokat ne a boltban kelljen megvenni, megint recepteken kezdtem gondolkodni. Eszembe jutott a kedvenc, ropogós krékerem, ezért annak a tésztáját vettem volna alapul, de közben megakadt a szemem egy jópofa recepten, és végül azt választottam, egy kis átalakítással. A krékereimhez képest egészen más jellegű sós süti kerekedett, akarom mondani kígyózott ki belőle. :D Nevezhetném én is ropinak a formája miatt, de ízében és állagában mégsem hasonlít rá. Egy a lényeg: finom is, ropog is. :D


Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

Tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
10 dkg reszelt Pannónia sajt
kb. 4 dkg 20%-os tejföl
1 tk. só

Tetejére:
1 kis tojás
durva szemű só
köménymag

elkészítés:

  1. A sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, alaposan elkeverjük a reszelt sajttal, és a tejfölt is hozzáadva összeállítjuk, majd sima felületű tésztává gyúrjuk. (A tészta állaga a linzertésztáéhoz hasonló kell, hogy legyen, azaz se nem túl lágy, se nem túl kemény.)
  2. A tésztát liszttel hintett felületen 20x30 cm-es, 0,5 cm vastag téglalappá kinyújtjuk, majd függőlegesen 0,5 cm vastag rudakra vágjuk.
  3. Az így kapott 20 cm hosszú rudacskákat sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk szorosan egymás mellé, a tetejüket lekenjük felvett tojással, és megszórjuk durva szemű sóval, valamint köménymaggal.
  4. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, majd a sütőből kivéve teljesen kihűtjük. A pálcikákat üvegpoharakba állítva vagy hosszúkás tálba téve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: 20-25 percÖtlet: innen