2012. augusztus 5.

Szőlős linzerkosarak mascarponés krémmel




Nagyon izgatják a fantáziámat ezek az új beszerzésű tortaformák. Olyan kis helyesek, öröm rájuk nézni. Egy barátnőmmel avattuk fel, aztán a tőle kapott kimaradt tésztából születtek az almás tortácskáim. Az nem lehet, hogy egyedül ne tudjak finom linzertésztát sütni! Most, hogy saját szememmel láttam barátnőm tésztakészítési technikáját, pofon egyszerűnek tűnt. Gondoltam, nyugodtan meggyúrhatom egyedül is. A piacon vásárolt győnyőrű nagyszemű szőlő éppen jól jött új piteformáim ismételt beüzemeléséhez. Úgy éreztem, nem lehet abból baj, ha csempészek a tésztába egy kis diót, mivel szerintem abszolúte megy a szőlőhöz. Az ötlettel valószínűleg nem is volt baj, csak éppen arra nem számítottam, hogy a tészta emiatt megmakacsolja magát és másként fog viselkedni. A barátnőm által javasolt, ill. az egyéb receptekben is már látott arányok itt nem váltak be. Segítsééég!!! Fel is hívtam őt, és együtt kiokoskodtuk, hogy mi lehet a baj. Végül azt ajánlotta, amire én is tippeltem - tegyek hozzá még egy kis lisztet. Rájöttünk ui., hogy a dió olajos, így aztán ez a kis szemtelen folyósította a tésztát. Nem pont úgy viselkedik, mint a liszt, tehát vannak olyan tésztafajták, amelyek esetében nem helyettesíthető vele. Pl. 20 dkg liszt + 10 dkg dió nem eredményez ugyanolyan jól nyújtható tésztát, mintha az tisztán 30 dkg lisztből lenne. Bele is borítottam még egy nagy adaggal. Emiatt aztán még egy kis cukorral is megfejeltem, mert különben nem lett volna kellően édes. Szerencsére a végeredményen semmi sem látszik, és nem is érződik. Az izgalmak ellenére igazán finom édesség lett belőle.
Ja, és ezzel a sütivel avattam fel az új családtagunkat - a régóta áhított szuper fényképezőgépet. Egy álom vált valóra általa. :)




Hozzávalók 12 db mini tartlet formához:

Tésztához:
35 dkg liszt
10 dkg darált dió
20 dkg vaj
13 dkg cukor
1 tojás

Töltelékhez:
1,2 kg szőlő
2 ek. citromlé
2 tk. porcukor
4 ek. narancslikőr
3 ek. mazsola
zsemlemorzsa

Öntethez:
8 ek. házi mascarpone
3 csapott ek. porcukor
1 ek. citromlé
3 ek. narancslikőr
szőlőpép

elkészítés:

  1. A darált dióval, cukorral vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, és a tojást is hozzáadva, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  2. A linzertésztát 12 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük, ellapogatjuk, majd ujjbegyünkkel belenyomkodjuk a formákba. Mindegyiket behintjük 1-1 kávéskanál zsemlemorzsával, és letakarva hűtőbe tesszük fél órára.
  3. A szőlőszemeket meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, meglocsoljuk a citromlével, szűrőkanálba tesszük, és negyedórát állni hagyjuk. 15 felezett szőlőszemet félreteszünk a krémhez.
  4. A tésztakosarakat körben kirakjuk a lecsepegtetett szőlővel, a tetejüket meghintjük kevés porcukorral, a sütőformákat tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  5. A krémhez a félretett szőlőszemeket szűrőkanálba tesszük, és kiskanál hátával pépesítjük. A mascarponét elkeverjük a porcukorral, a citromlével, a narancslikőrrel és a szőlőpéppel.
  6. A süteményeken elosztjuk a likőrbe áztatott, lecsepegtetett mazsolát, és a tetejükre halmozzuk a krémet. Tálaljuk.
sütési hőfok: 170ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 40 perc