2014. január 5.

Krémsajtos-pizzás csiga





Az áfonyás csigakeksz készítéséből kimaradt egy kis krémsajtom, és ezt elhasználandó úgy gondoltam, ha valamivel összekeverem, akkor kihozhatok belőle valami finomat. Pizzát nem sütök olyan sűrűn, éppen ezért most megint megkívántuk, és adódott az ötlet, hogy a maradék krémsajtot a pizza mártásával házasítom össze, a sajton kívül pedig semmi mást nem teszek a feltétbe. Közben eszembe jutott, hogy még sosem sütöttem pizzás csigát, pedig azt is mennyire szeretem. Így aztán nekiálltam, és ezúttal valóban csigaformában készítettem el. Ez a kis huncut bármilyen alakú is, mi imádjuk! :) Nem is volt szükség egyéb töltelékre, pusztán a krémsajtos mártás egy kis plusz reszelt sajttal is bőven kielégítette az igényeinket. :)




Hozzávalók 12 darabhoz:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
1 tk. cukor
1 tk. só
1 tk. morzsolt oregánó
1 ½ ek. olívaolaj
2 dkg friss élesztő
1 dl tej
0,5 dl víz
olívaolaj a kenéshez

a töltelékhez:
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
3 ek. sűrített paradicsom
1 ek. ketchup
1 tk. csípős Piros Arany
1 tk. oregánó
1 tk. bazsalikom
1 babérlevél

cukor (ízlés szerint)
1 ek. olívaolaj
2 ek. Philadelphia krémsajt
15 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt

elkészítés:

  1. Az élesztőt a liszt közepébe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot, elkeverjük a langyos vizes tejjel, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az oregánót, az olívaolajat, és megdagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A mártáshoz a megtisztított hagymát lereszeljük, a fokhagymát áttörjük, és a felforrósított olívaolajon megdinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a ketchupot, a Piros Aranyat, a fűszereket, majd felöntjük a vízzel, és kis lángon mártás állagúra főzzük. Miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a krémsajtot.
  5. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 30×40 cm-es téglalapra nyújtjuk és megkenjük a mártással úgy, hogy a tőlünk távolabb lévő, hosszabbik oldala mentén szabadon hagyunk egy kb. 2 cm széles sávot. Rászórjuk a reszelt sajtot, és a tésztát a hozzánk közelebbi, hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
  6. A tésztarudat kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk, és hőálló edénybe sorakoztatjuk, egymástól kicsit távolabb, miközben a csigák tetejét és oldalát körben lekenjük olívaolajjal. Folpackkal+konyharuhával letakarva, kb. 20 percet kelesztjük.
  7. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd kicsit hűlni hagyjuk és tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc