2015. július 6.

Sajtos-répás burgonyafelfújt








Ritkán készítek szuflét, pedig szeretem. Az édeset és a sósat is. Mivel azonban sós változatot ilyen kis felfújtformában még sosem csináltam, csak édeset, ezért most kedvet kaptam hozzá. Kíváncsi voltam a krumpli-répa kombóra, sajttal bolondítva, és meg kell mondjam, nekem nagyon ízlett. Sajnos a Kutyinyekről ez nem mondható el, ő valamiért a sárgarépa és a tojás ízét nem kedveli együtt. Egy adagot azért megevett, de nekem maradt a java – az én legnagyobb örömömre. :)
Előételnek vagy könnyű vacsorának szerintem remek választás ez a belül krémes, kívül csöppet ropogósabb finomság.
Ezúttal a zöldségekhez nem kevertem aprított bazsalikomlevelet, és a díszítéshez is petrezselymet használtam. A sárgarépa miatt most ünnepi köntösbe öltöztettem a szuflét, hiszen közeleg a húsvét. Szerintem friss kaláccsal együtt abszolút nyerő ünnepi előétel lehet. :)






Hozzávalók 4 db, 10,3 x 6,7 cm-es felfújtformához:

20 dkg burgonya (tisztított mennyiség)
20 dkg sárgarépa (tisztított mennyiség)
2 nagy gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt Pannónia sajt vagy parmezán
2 tojás
2 dl tejszín
5 dkg fehér tönkölybúzaliszt vagy finomliszt
őrölt zöld vagy fekete bors
őrölt szerecsendió

vaj a forma kikenéséhez
zsemlemorzsa a forma beszórásához
metélőpetrezselyem a díszítéshez

elkészítés:

  1. A tojássárgáját csomómentesre keverjük a tejszínnel, a liszttel, és sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízesítjük.
  2. Hozzáforgatjuk a megtisztított, nagy lyukú reszelőn lereszelt krumplit, a finomra reszelt répát, a reszelt sajtot, és óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.
  3. Négy felfújtformát kivajazunk, beszórjuk zsemlemorzsával, megtöltjük a masszával, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (Akkor jó, ha belül krémes, de már nem folyékony.) Petrezselyemlevélkékkel díszítve, azon melegében tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 35 perc
 

Tipp:
Felfújtforma híján egy kisebb, pl. 20,5 cm x 20,5 cm-es sütőtálban is megsüthetjük.










Az étel elkészítéséhez ezt a sütőformát használtam.
(Az oldalon sajnos hibás méretet adtak meg.)


A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.