2017. július 6.

Kajszibarackos-mogyorós pite







Idén nem csak a meggy-, hanem az egyszem kis sárgabarackfánk is megörvendeztetett bennünket azzal, hogy termést hozott, és megcsodálhattuk a gyümölcsszemektől roskadozó ágait. :) Az elmúlt években vagy mi nem voltunk vevők a fa termésére (még ilyet!), vagy idő előtt lepotyogtak a barackok, vagy egyáltalán nem volt mit leszedni róla. Leginkább az utóbbi jellemzi az elmúlt 6 évet, amióta megvan a telkünk.
A nagy gyümölcslé préselési kedvemnek (lassan már mánia) hála, mostanában rettentően ki vagyunk hegyezve mindenféle gyümölcstermésre, és miután az alma már igencsak kezd kifutni, árgus szemekkel figyelem a zöldséges kínálatát az alma egyéb gyümölcsökre való kiváltásának érdekében. Most, hogy végre nekünk is van saját kajszibarackunk, fincsi rostos üdítőt lehet belőle készíteni, sőt egyéb finomságok is kisülhetnek belőle – szó szerint. Most pl. ez a sütemény, ami naná, hogy megint linzertésztás, mert az mindenfajta gyümölccsel remek párost alkot, így a sárgabarackkal is – mandula híján most mogyoróval, mert az megmaradt egy egész zacskóval a karácsonyi készletből. :)
Nagyszerű névnapi süti lett belőle a Kutyinyeknek. :) ♥






Hozzávalók 36x13 cm-es pitesütő formához:

Tésztához:
15 dkg félfogós búzaliszt
5 dkg őrölt mogyoró
12 dkg vaj
7 dkg cukor
1 kis tojás
1 citrom reszelt héja
1 csapott mk. sütőpor

Töltelékhez:
40 dkg sárgabarack (magozva mérve)
2 tojás
2 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
5 dkg őrölt mogyoró
2-3 dkg vaníliaízű pudingpor
0,5 dl tejszín
1 púpozott ek. zsemlemorzsa

Továbbá:
1 ek. kristálycukor a szóráshoz
citromfűlevélkék a díszítéshez

elkészítés:

  1. A tésztához a mogyoróval, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Téglalap alakúra formázzuk, és folpackba csomagolva, fél órára hűtőbe tesszük.
  2. Lisztezett felületen 40x16 cm-esre kinyújtjuk, kibéleljük vele a sütőformát, és a felületét több helyen villával megszurkáljuk.
  3. A töltelékhez a tojásokat a kétféle cukorral robotgéppel kihabosítjuk, hozzákeverjük a tejszínben csomómentesre dolgozott pudingport és a mogyorót.
  4. A zsemlemorzsával hintett tésztakosárban rusztikusan elosztjuk a kockára aprított (vagy kis szemű barack esetén a negyedekre vágott) gyümölcsöt, meglocsoljuk a mogyorós krémmel, és a süteményt előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
  5. A tetejét megszórjuk kevés kristálycukorral, a sütőt hőlégkeverésre állítjuk, és további 10 perc alatt készre sütjük.
  6. A pitét tortarácsra téve kihűtjük, majd kivesszük a sütőformából, és citromfűlevélkékkel díszítjük. Felszeletelve tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C