2014. január 2.

Vajas-tejfölös pogácsa






Még sosem sütöttem pogácsát. Pontosabban egyszer megpróbálkoztam vele sütőtudományom hajnalán, de az eredmény hatására jobbnak láttam, ha kicsit még pihentetem a témát. :D Jó sokáig tartott, mert időközben eltelt kb. 3 év. Egy ideje azonban kacérkodtam a gondolattal, hogy megint nekifogjak.
Gyerekkoromban szerencsém volt a nagyon finom pogácsákhoz, ami vagy az egyik nagymamám keze alól került ki, vagy más rokon kínált meg vele a vendégeskedések alkalmával. Én ezt a fajta pogit „bástyapogácsának” neveztem, mert magas volt, és a tetején lévő, ropogósra sült bevágások miatt bástyára emlékeztetett. Először ezeket a ropogós darabkákat eszegettem le a pogácsáról, majd utána akkurátus módon majszoltam tovább a hajtogatott részeket. Hatalmas mennyiséget lettem volna képes elpusztítani belőle, annyira szerettem, és mivel elég ritkán jutottam hozzá, rögtön tripla adagot kellett feltankolni belőle. :D
Biztos vagyok benne, hogy az a régről ismert pogácsa vajas tésztájú volt, ezért most én is ezzel a változattal próbálkoztam. Úgy gondoltam, tökéletes választás szilveszter napjára. Anya és a Kutyafül szerint „nagyon-nagyon finom” lett, gyorsan el is kapkodták a nagyját, csak ezt a kis mennyiséget sikerült megmentenem a fotózáshoz. Én azonban nem vagyok vele elégedett, mert bár valóban igen ízletesre sikeredett, elég haloványak lettek, és mégsem pontosan az a fajta, amit gyerekkoromban annyira nagyra tartottam. Mivel azonban ez az első ilyen jól sikerült, egyértelmű, hogy nem utoljára készült. Az ez után következők előtt viszont alapos kutatómunkát fogok végezni, hogy prezentálni tudjam azt, amiről feljebb írtam. :)




Hozzávalók kb. 100 darab pogácsához:

60 dkg finomliszt
30 dkg tejföl
25 dkg vaj
1 ek. só
1 tk. cukor
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
3 dkg friss élesztő
1 kis tojás a kenéshez

elkészítés:

  1. A meglangyosított, cukros tejfölben elkeverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, a közepébe ütjük a tojást, felverjük és hozzáöntjük az élesztős tejfölt. Közepesen kemény tésztává dagasztjuk (ha ragad, még egy kis lisztet adhatunk hozzá), majd letakarva, 1 óra alatt megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon 1 cm vastag téglalapra nyújtjuk és megkenjük a langyosra hűlt olvasztott vaj harmadrészével.
  4. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva középig behajtjuk, majd ismét megkenjük vajjal, és félbehajtjuk. Ismét megvajazzuk, és balról jobbra is hajtunk rajta egyet. A hajtogatott tésztát betakarjuk a kelesztőtállal, és legalább 2 órát kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét ferdén bevagdossuk, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket ismét összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd nyújtjuk, szaggatjuk.)
  6. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, letakarjuk, és miután a kétszeresére megkeltek, lekenjük felvert tojással (vigyázva, hogy az oldalukra ne folyjon le). Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc