2020. október 12.

Édesburgonyás birsalmatallér kesudióbundában, joghurtöntettel




 

 


 

Az utolsó birsalmából mindenképp valami olyat szerettem volna készíteni, amit még soha. Naná, mert akkor van mit fotózni, gyarapodnak a birsalmás receptek, a húsmentesekről meg nem is beszélve! Plusz tágíthatom a finnyás ízlésem horizontját… ööö. Hopp, nem is tudom, mondhatom-e ezt ilyen formában!? :D Ha igen, ha nem, lényeg, hogy nem árt elevickélni ismeretlen vizekre. Azt tudjuk, hogy a röszti mindig nyerő, a zöldségfasírtok is a kedvenceink közé furakodtak újabban, de az, hogy gyümölccsel párosítsam a zöldséget, eddig még csak leves kapcsán merült fel bennem. És ha már abban szeretjük, miért ne ízlene egyéb ételben is?! Úgyhogy az idei év hátramaradt birsalmáját fasírtba álmodtam bele. Mit álmodtam, éber állapotban, felelősségem teljes tudatában reszeltem bele én, én, én – csak hogy az egyik igencsak egocentrikus rokonomat idézzem. :D (Már hallom is, ahogy a rokonbarátaink* felröhögnek, és velem együtt skandálják ezt a csodás személyes névmást, mert hát ez már szállóige köztünk, igazi családi örökség, amit nagy becsben tartunk mindannyian. :D)
Hogy még különlegesebb legyen ez a tallérocska, nem csak sima zsemlemorzsába, hanem kesudióval felturbózottba forgattam meg. Hej, de jól tettem, mert ez a birssel bolondított étek bizony belopta magát a szívembe. És nem csak az enyémbe, hanem a Kutyafül is örömmel tüntette el a tányérjáról. :) Pikáns és icipicit roppanós állagú benne a gyümölcs.

*rokonbarát: olyan barát, aki már rokonnak minősül :D :D :D

 


 



Hozzávalók 10 darabhoz:


Fasírthoz:
25 dkg birsalma, nagy lyukú reszelőn lereszelve
15 dkg édesburgonya, finomra reszelve
1 fej vöröshagyma
3 tojás
1 ek. finomítatlan nádcukor (elhagyható)
őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
egy csipet őrölt fahéj

7-8 dkg zsemlemorzsa
3 dkg finomra aprított kesudió
kókuszolaj a sütéshez

Öntethez:
20 dkg görög joghurt
2 ek. agavé szirup
1 tk. citromlé
1 tk. olívaolaj
őrölt fekete bors

elkészítés:

  1. Az öntethez a hozzávalókat kikeverjük. Félretesszük.
  2. A reszelt birsalmát az édesburgonyát és a finomra aprított vöröshagymát tálba tesszük, megsózzuk, összekeverjük, és negyedórát állni hagyjuk.
  3. A tojásokat felverjük, a fűszerekkel, a cukorral ízesítjük és beleforgatjuk a birsalmás keveréket. 4-5 dkg zsemlemorzsát hozzáadva, formázható állagú masszává dolgozzuk.
  4. A masszából 10 darab tallért készítünk – igény szerint tömzsibbet vagy laposabbat – és megforgatjuk a felaprított kesudióval vegyített zsemlemorzsában.
  5. Serpenyőben kevés kókuszolajat hevítünk, és kis lángon mindkét oldalukon kisütjük a fasírtokat. Papírtörlőre szedjük.
  6. Azon melegében az öntettel együtt, vagy friss salátával, esetleg főzelék feltétjeként kínáljuk.