2016. december 18.

Fahéjas-vaníliás almás rétes









Új kedvenc született! Már megint! :D Pedig bevallom, a leveles tésztát kissé elsóztam, pontosabban csak ahhoz képest lett sósabb, mint ahogy egyébként készíteni szoktam. Gyakorlatilag dupla adag került bele. :D Ehhez képest édes rétest terveztem sütni belőle. Jól kitaláltam! :D A végeredmény mégis annyira ízlett, a fűszeres alma olyan klasszul harmonizált a sós tésztával, hogy talán már nem is csinálnám másként. Pont így lett a megszokottól kicsit eltérő, mégis elégedettséggel töltötte el az egész családot. :) Azóta még 2-szer megsütöttem, és mindegyik alkalommal megállapítottuk, hogy ez a rétes bizony abszolút nyerő. :) Ráadásul ezzel a sütivel avattam fel a régóta áhított, pitesütő formámat, ami jól vizsgázott. A szerelem iránta így most már nem csupán plátói. :D
Ezt a rétest nem csak adventkor vagy karácsonyra süthetjük meg, de fahéj-, vanília- vagy akár citromfagylalttal tálalva a nyári hónapokban is jó választás lehet.









Hozzávalók 36x13 cm-es sütőformához:

Leveles tésztához:
17 dkg liszt
17 dkg vaj
½ vagy 1 mk. só
kb. 50 ml jéghideg víz

Töltelékhez:
3 nagy alma (60 dkg)
8 dkg barna nádcukor
1 tk. őrölt ceyloni fahéj
1 mk. őrölt narancshéj
1 mk. őrölt Bourbon vanília
1 citrom leve
1 ek. étkezési keményítő
1 ek. zsemlemorzsa

Továbbá:
1 kis tojás sárgája + 1 ek. víz a kenéshez
1 tk. porcukor a szóráshoz
tejszínhab a tálaláshoz

elkészítés:
  1. A sóval elvegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, és a vizet fokozatosan adagolva hozzá, sima felületű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A pihentetett tésztát lisztezett felületen 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Jobbról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd balról is ráhajtjuk. Elforgatjuk 90°-kal, újra kinyújtjuk, háromba hajtjuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Ezt a műveletet még 2-szer ismételjük, miközben a tésztát minden alkalommal elforgatjuk, ill. hűtjük.
  3. A kész tésztát két részre vágjuk úgy, hogy az egyik darab kb. 30 dkg legyen. A nagyobbik darabot lisztezett felületen kb. 40x17 cm-es téglalappá nyújtjuk, és a nyújtófa segítségével beleillesztjük a sütőformába. Nejlonzacskóba csomagoljuk, és hűtőben pihentetjük.
  4. A meghámozott almákat 8-8 cikkre szeljük, amiket 2-2 szeletre vágunk. Nagy serpenyőbe tesszük, rálocsoljuk a citromlevet, megszórjuk a fahéjjal, a vaníliaőrleménnyel, a narancshéjjal kevert cukorral, és alaposan összeforgatjuk.
  5. Addig pároljuk, hogy levet eresszen, és kissé megpuhuljon, majd rászórjuk a keményítőt, és besűrítjük a levét. Teljesen kihűtjük.
  6. A másik adag tésztát 36x12 cm-es téglalappá nyújtjuk, és lisztbe mártott hálózó hengerrel mintát vágunk bele úgy, hogy a tészta hozzánk közelebb lévő végét lefogjuk. A kész tésztarácsot kicsit széthúzogatjuk.
  7. A tésztakosarat megszórjuk zsemlemorzsával, elrendezzük rajta az almaszeleteket, rákanalazzuk a besűrített almalevet, és beborítjuk a megmintázott tésztával. A tetejét lekenjük vízzel kevert tojássárgájával, és előmelegített sütőben megsütjük.
  8. A kész süteményt kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a sütőformából, tortarácsra helyezzük és langyosra hűtjük.
  9. A tetejét meghintjük porcukorral, és 6 vagy 8 szeletre vágjuk. Tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc


Tipp:
Hosszúkás pitesütőforma híján a kinyújtott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a fenti javaslat szerint elrendezzük rajta az almaszeleteket, és beborítjuk a megmintázott tésztával.
 














A recept a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is megjelent.