2014. február 20.

Zöldséges csirkeleves cipóban





Valamilyen tartalmas levesre vágytam, de közben napok óta foglalkoztatott a cipóban való tálalás gondolata. Gondoltam, főzök valamilyen ragulevesfélét, és majd azt tálalom fel benne. Végül úgy döntöttem, mégse igazi ragulevest készítek, és ezúttal nem a sokat preferált tejszínes habarást választom, hanem mumusomat, a rántást. Mivel azonban még mindig félek a rántással való sűrítéstől, kitaláltam, hogy kitolok vele, és kb. úgy járok majd el, mintha tejszínes vagy tejfölös habarást készítenék. Persze lehet, hogy már más is kitalálta, amit én, de roppantul megörültem a kis ötletemnek. Nevezetesen annak, hogy a rántást simára keverem egy kis forró levessel, majd fokozatosan adok hozzá még egy kis lötyit, amivel aztán vígan besűrítem az ételt. Így is lett és szerencsére sehol sem találtam a levesben egyetlen gusztustalanul úszkáló fehér gumót se. A lisztgumócskáknak ezzel örökre búcsút intettem, most már bármikor bármit berántok. :D
A cipóul szolgáló óriás zsemlék a zürichi zsemle tésztájából készültek, pont annyiból, amennyit a receptben leírtam, csak a tésztát nem 8, hanem négy felé osztottam. Az így kapott cipók nem túl nagyok, ezért mi kétszer szedtük teli. Mégis számunkra pont jók volt ekkorának, mert így a leves után még a „tányért” is meg tudtuk enni. Abszolút jól laktunk. :)

Ha valaki nagyobb cipókban akarja tálalni, az mindenképp kb. másfélszer több tésztából süsse.




Hozzávalók 4 személyre:

15 dkg csirkemellfilé
15 dkg csirkecombfilé
1 fej vöröshagyma
1 nagy sárgarépa
10 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
1 tk. morzsolt tárkony
őrölt fekete bors

1,2 l tyúkhúsalaplé (vagy 2 leveskocka + víz)
½ citrom leve
1 ek. finomliszt
2 ek. mangalicazsír
4 óriás zsemle vagy kis cipó a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A megtisztított vöröshagymát finomra aprítjuk vagy lereszeljük, és 1 evőkanál felhevített zsíron megdinszteljük.
  2. A húst felkockázzuk, megborsozzuk, majd rátesszük a hagymára, és fehéredésig sütjük.
  3. Rádobjuk az apró kockákra vágott sárgarépát, pár percig pároljuk, majd tárkonnyal,  sóval ízesítjük. Felengedjük az alaplével, és addig főzzük, amíg a répa félig megpuhul. Hozzáadjuk a megmosott borsót, és készre főzzük a levest.
  4. Az 1 evőkanál felhevített zsírt simára keverjük a liszttel, és 1-2 perc alatt világos rántást készítünk. Hozzámerünk egy keveset a forró levesből, csomómentesre dolgozzuk, majd a leveshez keverjük. Citromlével ízesítjük. Melegen tartjuk.
  5. A másnapos cipócskák tetejét levágjuk, belsejüket kivájjuk (félretesszük egyéb étel készítéséhez), és 200°C-ra előmelegített sütő középső rácsára téve, kb. 10 perc alatt ropogósra pirítjuk.
  6. Belemerjük a levest, félig visszatesszük rájuk a kalapjukat, és tálaljuk az ételt. még egy kis plusz citromlével savanyíthatjuk.
Tipp:
A cipókat úgy tudjuk szépen kivájni, ha a zsemle kérge mentén körben késsel bevágjuk, majd a közepén ejtünk egy nagy keresztet, így 4 cikket kapunk és könnyen kivehetjük a belsejét. Aki szereti, az aljában hagyjon több tésztát, amit a levessel együtt kikanalazhat.