Apai nagymamám kalácsainál, „kisdúcainál” és húsos vagy kolbászos kiflijeinél semmit sem szerettem jobban kiskoromban, ha kelt tésztáról volt szó. Amikor hozzá mentünk névnapozni, ő elég gyakran a fent felsorolt finomságok valamelyikével várt bennünket. De a hagyományos, vajkrémmel készült diótorta sem maradhatott el mellőle. Engem azonban a kalács vagy a kifli érdekelt a legjobban. Évek óta nem tartjuk már a kapcsolatot, és mert előrehaladott kora okán már nem süt, így Mami-féle kolbászos kiflit nem ehetek többet. Megpróbáltam hát reprodukálni a receptjét. Az igazat megvallva, nem tudom, ő pontosan hogyan készítette a tésztát, de nekünk nagyon ízlett a saját receptem szerinti is. Forró, citromos teával az igazi! :)
Mivel a Kutyafül szüleitől nemrégiben kaptunk jóféle házi szalámit, végre – 6 évvel később – ismét megsüthettem, és akkor már újra lefotóztam ezeket a finom kifliket. A hozzávalók mennyiségén pedig egy picinykét variáltam, hiszen időközben kitapasztaltam, hogy lesz a legjobb. :)
Bár a recept ihletője lassan 1 éve, a 100. születésnapja előtt néhány hónappal elment, én ezzel a kiflivel emlékezem meg arról a nagymamámról, akit gyerekkoromban ismertem.
Mivel a Kutyafül szüleitől nemrégiben kaptunk jóféle házi szalámit, végre – 6 évvel később – ismét megsüthettem, és akkor már újra lefotóztam ezeket a finom kifliket. A hozzávalók mennyiségén pedig egy picinykét variáltam, hiszen időközben kitapasztaltam, hogy lesz a legjobb. :)
Bár a recept ihletője lassan 1 éve, a 100. születésnapja előtt néhány hónappal elment, én ezzel a kiflivel emlékezem meg arról a nagymamámról, akit gyerekkoromban ismertem.
Hozzávalók 12 darabhoz:
50 dkg finomliszt+egy kevés a dagasztáshoz
1 ek. cukor
1 ek. só
6 dkg vaj
1 tojás
3 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl tej
20 dkg paprikás házi szalámi (lehetőleg csípős)
1 kis tojás+1 ek. víz a kenéshez
szezámmag és fekete szezámmag a szóráshoz
elkészítés:
- A cukorral vegyített liszt közepébe morzsolt élesztőt elkeverjük a fele mennyiségű langyos tejjel, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
- A vajat felolvasztjuk a többi tejben, és miután langyosra hűlt, elkeverjük benne a tojást. A sóval együtt az élesztős liszthez adjuk, és lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
- A szalámit késes aprítóban ledaráljuk. A megkelt tésztából 12 gombócot formázunk, és letakarva negyedórát pihenni hagyjuk.
- Egy tésztagombócot liszttel hintett munkalapon ellipszis alakú, vékony lapra kinyújtunk, és a hozzánk közelebb lévő szélét kissé kiszélesítjük. Erre a részre halmozunk egy adag tölteléket, és a két végén a tenyerünkkel kissé lefelé nyomva a tésztát, feltekerjük azt. (A kiflik végei így lesznek szép csúcsosak.) Így járunk el a többi tésztabucival is.
- A töltött péksütiket hajtással lefelé a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
- A tetejüket lekenjük vízzel felvert tojással, megszórjuk a magkeverékkel, és megsütjük. Rácsra szedve langyosra hűtjük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc