2014. szeptember 17.

Zellersó házilag





Tervbe vettem, hogy fűszerkeveréket készítek – persze ezt is mikor, ősszel. Ehhez azonban szükségem volt zellerzöldre. A zöldségesnél már nem lehetett kapni, de Apukám kertjében szerencsére éppen mostanában hozott friss hajtásokat a zeller. Amikor meglátogatott, hozott egy nagy csokorral, így nem volt akadálya a fűszergyártásnak. Vagyis csak azt hittem, hogy zöld utat kapott ez a kis konyhai ténykedés. Sajnos azonban pont akkorra állt be a rossz idő, amikor az én kis zellerkém teljes pompájában zöldellt a vizes pohárban. Esős idő, naphiány – ez a legrosszabb párosítás a szárítási procedúra számára. Eszem ágában sem volt bekapcsolni a sütőt, ui. egy másik fűszer kapcsán már bebizonyosodott, hogy bármit is írjanak a neten, sütőben, 50-100°C-on (a sütőajtó gyakori nyitogatása mellett) marhára nem lehet zöldséget szárítani. Isten ments, hogy egy ilyen eljárástól tönkremenjen a zellerem! Én bizony inkább kiraktam az erkélyre borús idő ide vagy oda, és hihetetlen módon elég volt neki 2 nap meg egy pár órás napsütés, és így is zörgősre száradt. Már semmi nem állhatott a házi zellersókészítés útjába. Jöhet a házi fűszerkeverék is!






Hozzávalók 1 kis befőttesüveghez:

1 nagy csokor zellerzöldje (nálam 15 szál)
4 ek. só

elkészítés:

  1. A zöldséget megmossuk, leszárítjuk és finomra aprítjuk.
  2. A felaprított leveleket sütőpapírral bélelt sütőlemezre szórjuk, kissé széthúzkodjuk, és száraz helyen zörgősre szárítjuk. (Legjobb nyáron, a szabadban, de olyan helyen, ahol nem éri közvetlen napsugárzás.)
  3. A megszáradt zellerzöldet (nekem 6 evőkanálnyi lett) nagy szemű sóval együtt késes aprítóban ledaráljuk.

Megjegyzés:
Ha nagyon apróra sikerült felaprítanunk, akkor nem szükséges ledarálni, csak keverjük el durvább szemcséjű, csomósodásgátló anyagot nem tartalmazó sóval.
A só mennyisége igazából érzésre megy, én ennyi zellerzöldhöz szükségesnek éreztem a 4 evőkanálnyit.
A kész fűszert felhasználhatjuk egyéb fűszerkeverékek készítéséhez, de önmagában is fűszerezhetünk vele leveseket, mártásokat vagy akár húsokat.
 






darálva


5 megjegyzés:

  1. De szeretem a zellert! Olyan jó ízt ad az ételeknek! :) Nagyon jó ötlet így eltenni télire.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak mostanában kezdek barátkozni a levesben az ehhez hasonló zöldségekkel olyan formán, hogy benne úszkálnak a levélkék. Az ízüket viszont mindig is szerettem. Úgy örülök, hogy végre én is készíthettem saját fűszert. Örülök, hogy tetszik neked. :)

      Törlés
    2. Még szép, hogy tetszik! :) ...és igazad van, a saját fűszer az egyik legjobb dolog! Klassz, hogy most már az úszkáló fűszerekkel is jóban vagy! :D

      Törlés
  2. Szaraitani idaig is szaritotam zeller-zoldet...es valosagos porra morzsoltam de nem tettem hozza sot,igy mar szuksegtelennek tartottam...csak ha frissen teszi uvegbe a zellert az ember,csak akkor kell hozza so ,pont ugy mint a kevert zoldsegekhez...az is igaz hogy en a szivproblemam miatt is megvonom a sozast,csak kis mertekkel engedem meg magamnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves PALETTAGO! A neten több helyen is így láttam, illetve az egyik könyvemben is így olvasható. De a boltban kapható szárított fűszerek némelyikéhez is tesznek sót, amennyiben valamilyen fűszerkverékként használják pl. szárnyas- és egyéb húsokhoz. A fokhagymapor is tartalmaz sót. Természetesen bizonyos betegségek esetén valóban előfordulhat, hogy nem javasolják a túlzott sófogyasztást, bár én épp nemrég olvastam valahol, hogy épp a szívbetegségek kapcsán bizonyosodott be, hogy a só nem ártalmas. De nem vagyok orvos, nem tudhaton, hogy ez valóban így van-e. Na, de ez már más lapra tartozik. :) Ha Ön megszokta azzal a módszerrel, ahogyan Ön készíti, akkor természetesen nyugodtan használja úgy. Az enyém csak egyféle készítési mód. :)

      Törlés