2013. április 10., szerda

Pecsenye kacsamáj diós kalácsbundában


 


Legutóbb az egyik barátnőméknél ettem májat. Ő sertésmájból készítette, szaftosan, és nagyon jót ettem belőle. Magamnak ritkán veszem ezt a belsőséget - nem is értem, miért, de most megint eszembe jutott. Csirkemájat akartam, de a boltban épp leárazták a kacsamájat, és érdekes módon olcsóbb volt így, mint a csirkéből való. Mindenképp rántani akartam, és mivel a húsvétra szánt egyik kalácsom totálisan megmakacsolta magát, így azt már csak panírmorzsaként használhattam fel. Kalácsmorzsával még sosem bundáztam, és ha már lúd, legyen kövér – hozzákevertem egy kis darált diót is. Jól tettem! Az édeskés kalácsmorzsa-bunda a dióval kifejezetten kellemes ízt kölcsönzött az imádott májnak, és köretnek új ötletként zöldborsós burgonyapürét ettem.
Hozzávalók 3-4 személyre:

½ kg pecsenye kacsamáj
őrölt fehér bors

7 dkg kalácsmorzsa
7 dkg darált dió
2 tojás
liszt
tej
napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:


 1. A májat tálba tesszük, felengedjük annyi tejjel, amennyi ellepi és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
 2. Másnap leöntjük róla a tejet, lecsepegtetjük és megszórjuk fehér borssal.
 3. A tojásokat felverjük. A diót ledaráljuk és összekeverjük a kalácsmorzsával.
 4. A májszeletekről eltávolítjuk az inakat és lisztbe, tojásba, majd diós kalácsmorzsába forgatjuk.
 5. Egy serpenyőben kb. 1 cm mélységű olajat hevítünk, közepes lángon kisütjük benne a májat.
 6. Papírtörlőre szedjük, megsózzuk és tálaljuk.
6 megjegyzés:

 1. Odáig vagyok a májért! Mikor készítesz ismét? Mennék ebédre! :-))

  VálaszTörlés
 2. Ó! De jó! Már épp hiányolni akartam a receptet! Isteni lehet! Ahogy egyik kedves ismerősöm szokta mondani, ezért már szép pénzt lehetne kérni! :D

  VálaszTörlés
 3. :D De jó, de jó, még egy májimádó! Jó kérdés, mert elfogyott a vásárolt adag, de szerintem sűrűbben kell vennem. Németországban is népszerű étel a máj?

  VálaszTörlés
 4. Látod, csak 1 napot kellett várni, és felkerült a máj is a borsós krumpli mellé. ;) Lehet, hogy igaza van annak az ismerősödnek, ez a máj valóban sok pénzt megér, olyan finom lett.

  VálaszTörlés
 5. A németek nagyon finnyás egy népség. A belsőségeket fujjoják, a tyúklábra fintorognak. Szóvla a máj sem igazán népszerű, főleg nem hízlalt formában. Attól rosszul is lennének a nagy állatvédésükben. De lehet kapni szerencsére mindenfajta májat. Most egy adag csirke vár arra, hogy májkrémnek elkészítsem. :-))

  VálaszTörlés
 6. Sajnálattal vettem tudomásul... Mondjuk én is csak a májat szeretem, a többi belsőséget nem, sőt a csirkelábat sem. :D
  Hú, ne is mondd - állatvédelem! Szép és jó dolog, fontos is, de én is épp nemrég tapasztaltam meg, milyen elvakultak és empátianélküliek tudnak lenni egyes állatvédők.... de ez más lapra tartozik.

  VálaszTörlés