A palacsinta szeretni való, akár édes, akár sós. Egy időben futószalagon sütöttem, de mindig másként készítettem. Úgy dereng, hogy kb. 1 éve csináltam utoljára, szóval nem mostanában volt. A minap ráeszméltem, hogy nem jól van ez így. :D Neki is álltam, és ez a sós változat lett belőle.
Én egyébként, ha palacsintát sütök, többnyire nem édes töltelékkel, hanem tejfölös-sajtosan eszem, de most ki kellett találnom valamit a hűtőben gubbasztó túró felhasználására. A palacsinta javát én pusziltam be, mert a Kutyánszki nem annyira szimpizik vele. Meg kell mondjam, langyosra hűlve nekem még jobban is ízlett, mint amikor frissen kijött a sütőből.
A fotózáshoz pedig végre felavathattam a szülinapomra kapott piros étkészlet egy részét. :)
Én egyébként, ha palacsintát sütök, többnyire nem édes töltelékkel, hanem tejfölös-sajtosan eszem, de most ki kellett találnom valamit a hűtőben gubbasztó túró felhasználására. A palacsinta javát én pusziltam be, mert a Kutyánszki nem annyira szimpizik vele. Meg kell mondjam, langyosra hűlve nekem még jobban is ízlett, mint amikor frissen kijött a sütőből.
A fotózáshoz pedig végre felavathattam a szülinapomra kapott piros étkészlet egy részét. :)
Hozzávalók 8 palacsintához:
a palacsintatésztához:
18 dkg finomliszt
1 nagy tojás
3 dl tej
1,5 dl szóda- vagy szénsavas ásványvíz
1 mk. só
1 mk. cukor
1 ek. napraforgóolaj + a sütéshez
a töltelékhez:
25 dkg túró
8 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
10 dkg ementáli, trappista vagy akár füstölt sajt
1 édes paprika (Palermó, Ramiro vagy Dulce)
2 ek. szárított medvehagyma
őrölt fekete bors
só
1 tk. kókuszzsír
a tetejére:
20 dkg tejföl
1 nagy tojás
egy csipet só
1 csapott ek. frissen aprított petrezselyemzöldje vagy szárított medvehagyma
elkészítés:
- A sóval, cukorral ízesített felvert tojást fokozatosan csomómentesre keverjük a liszttel és a tejjel, majd hozzáadjuk a szódát és az olajat. A palacsintatésztát letakarva fél órát pihentetjük.
- A palacsintasütő serpenyőben kevés olajat hevítünk, és egymás után kisütjük a palacsintákat. Félretesszük.
- A töltelékhez az apróra vágott paprikát enyhén megsózzuk, és a kókuszzsíron fedő alatt megpároljuk. Hűlni hagyjuk.
- A túrót villával összetörjük és összekeverjük a tejföllel, a párolt paprikával, a metélőhagymával. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd beleforgatjuk a finomra reszelt sajtot.
- A kész palacsinták közepére púpozott evőkanálnyi tölteléket halmozunk, kissé elkenjük, majd a tészta széleit jobbról és balról a töltelékre hajtva feltekerjük.
- A töltött palacsintákat vékonyan kiolajozott hőálló tálba rendezzük, rásimítjuk a tojással elkevert tejfölt, és előmelegített sütőben készre sütjük. Aprított petrezselyemzölddel vagy medvehagymával megszórva tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc
Megjegyzés, tipp:
A 13 évvel ezelőtt készült eredeti változatba nem tettem sem paprikát, sem medvehagymát, de szerintem ezekkel a kis pluszokkal sokkal ízletesebb.
Most csak fele adagot készítettem, de eredetileg 16 palacsintát sütöttem, és rétegezve tettem a sütőtálba.
Most csak fele adagot készítettem, de eredetileg 16 palacsintát sütöttem, és rétegezve tettem a sütőtálba.
Remek recept! Gyakran készítjük, mióta megtaláltuk itt, vendégeinknél is nagy sikere van! Köszönjük!
VálaszTörlésKedves Annamari, nagyon örülök, hogy szeretitek ezt a palacsintát! Köszönöm, hogy megírtad! :)
TörlésEgy kicsit munkásabb, de még ennél a palacsintánál is finomabb az én kedvencem, a "húsos-sajtos palacsinta tekszínes-paprikás hagymamártásban - hortobágyi a la Macskanyelv". Javaslom, hogy készítsd el, hátha ennek is nagy sikere lenne családod és vendégeid körében. ;)
Békés, boldog karácsonyt kívánok!