2012. augusztus 24.

Sertéshús copfok

Grillhús rajongó vagyok, de jelenleg olyan iszonyat meleg van, hogy kínzás lenne kimenni a telkünkre, hogy nyílt tűzön sütögessünk. Szerencsére van kontakt grillünk, amit eddig csak a „sütött” kiflihez és egyéb melegszendvicsek készítésére használtam. Mivel betáraztam egy rakat sertéshúst, most magamnak kedvezhettem ezekkel a helyes kis copfocskákkal. Életem párja elé azonban nem tehettem disznóhúst, így neki csirkemellből készítettem el.
A kontakt grill pedig hús fronton is jól teljesített. A mellé tálalt grillezett hagyma is kimondottan jólesett.
Hozzávalók 2 személyre:

4 szelet sertéscomb
3 ek. tejföl
1 ek. csípős, darált paprika
napraforgó- vagy olívaolaj


elkészítés:

  1. Az egész sertéscombot kisujjnyi vastagságúra szeljük, majd hosszában 3 csíkra vágjuk úgy, hogy a szeletek felső vége egyben maradjon. (Csirkemell esetében jó, ha nagyobb melleket választunk, amiket 2-2 szeletre vágunk és ugyanúgy készítjük el, mint a sertéscombot.)
  2. Felülről lefelé haladva hármas fonással copfokat készítünk. Ahol a fonás véget ér, ott fogvájóval megtűzzük, és a fonatokat egyenként a tenyerünkben tartva nyársra húzzuk. (Nyárs nélkül is megsüthetjük.)
  3. A páchoz a tejfölt elkeverjük a darált paprikával, 2 evőkanál olajjal, majd ecset segítségével megkenjük vele a húscopfok mindkét oldalát. (Természetesen másféle pácot is készíthetünk.)
  4. A fonatokat jól záródó, kiolajozott üvegtálba tesszük és ráöntjük az esetlegesen megmaradt pácot. Felhasználásig hűtőben tároljuk. (Akár 2-3 napig is érlelhetjük, de minimum fél napig célszerű.)
  5. Felhasználáskor a húsok mindkét oldalát enyhén megsózzuk, majd olajozott grill-lapon vagy kontakt grillben pirulásig sütjük.a húsfonat előkészítése


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése