2024. augusztus 15.

Rumos szilvás-diós kalácsfelfújt édes tejfölöntettel

 

 



Végre újrasütöttem a korábbi vállalhatatlan – és sajnos most sem igazán hűha – fotókkal illusztrált finn ünnepi koszorút (mikor kell karácsonyi kalácsot sütni, ha nem nyár közepén, ugye?! :D), és a maradékból mindenképp felfújtat akartam csinálni. Az ok egyszerű: imádom! :D Mivel a szomszéd szilvafájáról (engedéllyel!) leszedett kis tálnyi gyümölcs egy része már bő egy hete a hűtőben dekkolt, egyértelműnek tűnt, hogy azzal bolondítom a szuflét.
Közben jött az ötlet, hogy ezúttal kuglófformában kéne megsütni, kíváncsi voltam ui., hogy a tojásos tejben megázott kalács felveszi-e a kuglófsütőforma szép mintáját. Felvette, hála Istennek! :D
A nagynéném hirtelen adódó másnapi látogatása okán pláne jókor sikerült időzítenem a felfújtkészítést, így őt is meg tudtam kínálni vele. Nála is sikert aratott ez a finomság, úgyhogy már csak ezért is jó döntésnek bizonyult a napokkal korábbi karácsonyi kalács sütés. :D Éljen a kalácsfelfújt, ami sosem okoz csalódást! :)

 


Hozzávalók kb. 2 l-es kuglófsütőformához:

a kalácsfelfújthoz:
35-40 dkg szikkadt kalács
15 dkg szilva (magozott mennyiség)
15 dkg darált dióbél + pár szem durvára vágott dió a díszítéshez
9 dkg cukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 tojás
2 tojássárgája
2,5 dl habtejszín
1,5 dl tej
3 dkg vaj
1 kezeletlen citrom reszelt héja
½ citrom leve
2 ek. barna rum

a citromos tejfölöntethez:
50 dkg tejföl
10 dkg porcukor
2 ek. frissen facsart citromlé

elkészítés:
  1. A felezett szilvaszemeket felszeleteljük és összeforgatjuk a rummal, a citromlével. A kalácsot kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
  2. Az egész tojást és a tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral habosra kavarjuk.
  3. A vajat a reszelt citromhéjjal ízesített tejes tejszínhez adjuk, felforraljuk, majd vékony sugárban a cukros tojáshoz keverjük.
  4. A kalácsszeleteket megmártjuk és pár másodpercet állni hagyjuk a tojásos keverékben, majd egy réteget lerakunk a vékonyan kivajazott (szilikon) kuglófsütőformában. Elosztjuk rajta a fele adag rumos szilvát, és megszórjuk a darált dió felével. Erre még egy réteg kalács, szilva és dió kerül, és az egészet befedjük kaláccsal. A megmaradt tojásos keveréket rálocsoljuk, és 10 percet pihentetjük.
  5. A felfújtat előmelegített sütőben megsütjük, majd tortarácsra téve, a formában hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Az öntet hozzávalóit alaposan elkeverjük, és fogyasztásig hűtőbe tesszük.
  7. A sütőformára tortatálat vagy deszkát teszünk, átfordítjuk, és a felfújtról óvatosan leemeljük a sütőformát. A süteményt megszórjuk durvára vágott dióval, és édes, citromos tejfölöntetet kínálunk hozzá.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc

Megjegyzés, tipp:
Az öntetet akár rá is locsolhatjuk a felfújtra. Öntet helyett vanília- vagy fahéjfagylaltot is kínálhatunk hozzá.
A felfújtat előző nap is elkészíthetjük, majd a formából kivéve tepsire tesszük, és 180°C-os sütőben 10-15 perc alatt újra felmelegítjük.


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése