2022. január 14.

Paprikás-lila hagymás ricottalepény

 

 

 



Az ünnepek előtt betáraztam túróból, de végül a nagy részét mégsem használtam fel. A szavatosságuk lejárata miatt viszont mindenképp kezdenem kellett velük valamit. Tudom, nem először írom le pont a túró kapcsán, hogy lejárt szavatosságú alapanyagot használok, de néha bizony előferdülnek nálam ilyen gaztettek. :D Nem kell megijedni, nem olyan túróról van szó, ami már mozog. :D
Szóval szűk 2 csomagnyiból összehoztam az alábbi lepény előfutárát, amit kerek piteformában sütöttem meg. Természetesen mindenképp lencsevégre akartam kapni, de a nagy fotózkodás balul sült el, mert aznap az időjárás úgy döntött, hogy nem kedvez nekem. Ráadásul a kiválasztott tányért sem sikerült jól megválasztanom – akárhogy pakoltam is a „modellt”, bárhogyan is próbáltam összegyűjteni a kellő mennyiségű fényt, sehogyan sem jött össze a móka. Délben szomorúan melegítettem újra az fotóalanyt, ám kóstoláskor azért a szám sarkába kiült egy kis mosoly. Másnap reggel újult erővel gyúrtam be ismét a tésztát, és túró híján ricottával készítettem el a lepényt, ezúttal hosszúkás formában. Menet közben az ízesítésén is változtattam. Bár a tejfölt nagy buzgalmamban véletlenül kihagytam belőle, mégis pontosan ugyanolyan ízletes lett, mint az előző napi túrós változat. :)
Aki szereti a vásárhelyi túrós lepényt, az szerintem erre a változatra sem fog panaszkodni. ;)

 




Hozzávalók 35x12 cm-es pitesütőformához:

a tésztához:
12 dkg finomliszt
5 dkg Graham-liszt
3 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg vaj
10 dkg tejföl
1 tojássárgája
1 ek. cukor
1 mk. só
1,3 dkg friss élesztő

a töltelékhez:
1 Palermo vagy Ramiro paprika (aprítva kb. 10 dkg)
25 dkg krémes állagú ricotta
3,5 dkg vaj
4 dkg búzadara
1 tojás
1 tojásfehérje
1 ½ ek. extra szűz olívaolaj
1 kis fej lila hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk. Provence-i fűszerkeverék
őrölt fekete bors
1 ek. cukor
1 csapott tk. só
1 ek. zsemlemorzsa

a tetejére:
1 tojássárgája
8 dkg tejföl
1 csapott tk. cukor
egy csipet só
őrölt pirospaprika
1 kis fej lila hagyma

elkészítés:
  1. A tésztához a szoba-hőmérsékletű tejfölt simára keverjük az élesztővel, a tojássárgájával, majd a cukorral, sóval vegyített háromféle liszthez adjuk.
  2. Tésztát gyúrunk belőle, és liszttel hintett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőformát. Letakarva addig pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  3. A magházától megfosztott paprikát a felhevített olívaolajon megdinszteljük, hűlni hagyjuk. A lila hagymát felaprítjuk.
  4. A vajat a tojássárgájával, a cukorral és a sóval felhabosítjuk. Hozzáadjuk a ricottát, az aprított lila hagymát a párolt paprikát, az áttört fokhagymát, a búzadarát, megfűszerezzük, majd alaposan összekeverjük, és beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket.
  5. A tésztát meghintjük zsemlemorzsával, elosztjuk rajta a tölteléket, és a tepsit a 220°C-ra előmelegített sütőnek alulról a 2. rácsára tesszük. A hőfokot 180°C-ra mérsékeljük, és a lepényt alsó-felső sütéssel 25-30 percig sütjük.
  6. A tejfölt kikeverjük a tojássárgájával, a cukorral, a sóval, és a lepény tetejére simítjuk. A sütő felső harmadában – felső sütéssel – további kb. 15 percig sütjük.
  7. A kész lepényt tortarácsra téve hagyjuk langyosra hűlni, majd meghintjük fűszerpaprikával, és karikára vágott lila hagymával díszítjük.
Megjegyzés:
A lepényt 24 cm átmérőjű pitesütőformában is megsüthetjük. Ez esetben a tészta hozzávalóit nem kell kétszer vennünk, ellenben a tölteléket duplázhatjuk, mert a kerek sütőforma széle általában magasabb, ezért több töltelék fér a tésztakosárba. Tojásból 2 egész is elég, nem szükséges plusz tojásfehérjét beletenni.

 


2 megjegyzés:

  1. Tetszik a rusztikus tálalás a vélhetően nagyon finom lepénnyel.Megjegyzem, ebből nem kaptam, pedig még itt laktok!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, hogy így látod! :) Ha tetszik, ha nem, a gyümölcsnapodon nem adhatok kelt tésztát, sem ricottát. De nyugi, bármikor újrasütöm, és kaphatsz kóstolót. ;)

      Törlés