2022. január 21.

Mascarponés omlett zöldségraguval töltve

 

 


 



Szokásom szerint reggelente olvasok híreket, a mobilomat kizárólag ilyenkor használva netezésre. Na, nem mintha bűn lenne más napszakban is mobilon netezni. :D Na, de ez most mindegy!
Szóval, szembe jött velem egy lájkvadász oldal, ami Borbás Marcsi diétás palacsintájának receptjét mutogatta – édes változatban. Gondoltam, teszek vele egy próbát, és már aznap hozzá is fogtam, de én sósan készítettem. Persze menet közben a homlokomra csaptam, hogy ez tulajdonképpen egy palacsintasütő serpenyőben sütött lapos rántotta. :D Csak annyi a nagy „vaszisztdas”, hogy tej helyett mascarpone kell bele, és azért diétás, mert nincs benne liszt. Anélkül pedig ez tényleg csak egy drágább kivitelű omlett. :D
Na, de nem akarom én lehúzni a nagy találmányt, mert egyébként tökéletes és laktató reggelit vagy vacsorát kerekíthetünk belőle (igaz, mi ebédre ettük), szóval ajánlom kipróbálásra. A töltelék igazából bármi lehet – én most sárgarépával csináltam. A Kutyinyek teljesen odavolt érte. :)

 



Hozzávalók 5 darabhoz:

az omletthez:
12,5 dkg mascarpone
4 tojás

1 ek. extra szűz olívaolaj
kókuszolaj a sütéshez

a zöldségraguhoz:
1 kápia paprika
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 nagy sárgarépa (tisztítva 18 dkg)
7 nagyobb koktélparadicsom
1 tk. grill fűszerkeverék
1 tk. morzsolt kakukkfű
1 mk. indiai sáfrány
½ mk. őrölt babérlevél
őrölt szecsuáni bors

3 ek. felolvasztott mangalicazsír

továbbá:
7,5 dkg érett cheddar sajt

a tálaláshoz:
aprított petrezselyemzöldje
tejfölös joghurtöntet


elkészítés:
  1. A töltelékhez a kicsumázott, vékony csíkokra szelt kápiát az aprított vörös- és fokhagymával együtt a felhevített zsíron fedő alatt megpároljuk.
  2. Rátesszük a feldarabolt paradicsomot, a felaprított sárgarépát, és fedő alatt, közepes lángon puhára pároljuk. Melegen tartjuk.
  3. Az omletthez a hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverjük. A palacsintasütő serpenyőben kevés kókuszolajat hevítünk, kb. 0,5 dl-nyi „tésztát” merünk rá, és kis-közepes lángon mindkét oldalán kisütjük az omlettet. Így járunk el a többivel.
  4. Ahogy egy omlett kisült, rögtön ráreszelünk egy adag sajtot, elosztunk rajta egy adagot a töltelékből, és háromszög alakúra hajtjuk. Megszórjuk aprított petrezselyemmel, és az öntettel együtt tálaljuk.
Tipp:
Az omlettet előre is elkészíthetjük, és sütőben (tetszés szerint akár tejfölt öntve és sajtot is szórva rá) újramelegíthetjük.

 



2 megjegyzés: