2021. október 23.

Almakrémes desszert

 

 

 



Erről a finom desszertről most már mindig a telekszomszédunk fog eszembe jutni, aki sajnos már nincs köztünk. Ő és az anyukája kedvesek a szívünknek, és elmondhatom, hogy náluk jobb szomszédokat nem is kívánhattunk volna magunknak. Az utóbbi időben úgy összebarátkoztunk, hogy több alkalommal is együtt kávéztunk náluk, a kemény munka közbeni pihenő gyanánt. Amíg ők a sok-sok növényük körül tevékenykedtek, addig mi nem kevésbé megerőltető munkálatokat végeztünk a telkünkön. Közben oda-odakiabáltunk egymásnak, vagy hosszabban beszélgettünk. Úgy érzem, az elmúlt év volt az, amikor a jó kapcsolat igazán elmélyült köztünk – a természet szeretete és a világnézeti hasonlóságok is közel hoztak bennünket egymáshoz.
A hirtelen jött betegség sajnos egykettőre megváltoztatott mindent: hiába vártuk őket. Végül megtudtuk az okát. A tragikus hír sokkolt bennünket. Olyan hirtelen történt minden… Majd együtt búcsúztunk.
A fájdalom terhe alatt megroppant édesanya számára a kert elveszített lányát jelentette – képtelen volt egyedül és zokogás nélkül tevékenykedni ott. Egy napon együtt mentünk ki, kettesben – ő a kis büszke bokrokat metszette, én almát szedtem; közben beszélgettünk. Mindketten hisszük, hogy mindez nem véletlenül alakult így...
A munkámért cserébe kapott gyümölcsből lett ez a selymes krém a csokoládés babapiskóta tetején. Itt, a Sünisen ezzel emlékezem Rád, aki már nem lehetsz köztünk. Bárcsak több közös emléket gyűjthettünk volna még!

 


Hozzávalók 4 személyre:

az almakrémhez:
3 dl frissen facsart almalé (savanykás – pl. Idared – almából)
½ citrom leve
8-10 dkg finomítatlan nádcukor
1 cs. vaníliaízű pudingpor
2 dl kókusztejszín (pl. Delcoco)

a csokoládéöntethez:
4,5 dkg finomítatlan nádcukor
1,5 dkg holland kakaópor
1 dl kókusztejszín
0,5 dl frissen facsart almalé

továbbá:
8 babapiskóta
5 dkg mazsola a rétegek közé
holland kakaópor (+ őrölt fahéj) a díszítéshez


elkészítés:

  1. A cukrot a pudingporral lábasba szórjuk, csomómentesre keverjük az almalével, a citromlével, és közepes lángon, kevergetve, pudingot főzünk belőle. Teljesen kihűtjük, majd jól átkeverjük.
  2. A kókusztejszínt magas falú edénybe öntjük, 30 percre mélyhűtőbe tesszük, majd kemény habbá verjük. Összeforgatjuk az almapudinggal. A krém egyik felét cső nélküli habzsákba töltjük.
  3. A mazsolát 0,5 dl almalében megduzzasztjuk, majd leszűrjük. Félretesszük. Az almalét a csokiöntethez használjuk fel.
  4. A csokiöntethez a hozzávalókat kávékiöntőbe tesszük, összemelegítjük, majd hagyjuk kihűlni.
  5. A babapiskótákat megmártjuk a csokiöntetben, jénai tál vagy desszertes poharak aljába lerakjuk, elosztjuk rajta a megmaradt csokiöntetet, és rászórjuk a mazsolát.
  6. Az egyik adag krémet a babapiskótára simítjuk, majd a habzsákban lévő krémből gömböket nyomunk rá. Fogyasztásig hűtőbe tesszük. Tálalás előtt meghintjük (fahéjjal kevert) kakaóporral.

 


 

2 megjegyzés:

  1. Szívszorító az emlékezés a kedves szomszédra. A desszert nagyon kellemes volt--nekem kissé savanykás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Savanykás fajta almából készült, ezért érezted annak az elegendő mennyiségű cukor ellenére is. De ismersz, én nagyon kedvelem az üdítő, édesen savanykás desszerteket. ;)

      Törlés