2021. június 19.

Mandulatejes panna cotta erdeigyümölcs-zselével

 

 


 


A legutóbbi édességkészítés után maradt még mandulatejem, és már ideje volt felhasználni. Mivel a kánikula okán is könnyed édességre vágytam, ill. a sütéshez sem volt kedvem, ezúttal panna cottához használtam – úgyis meglehetősen régen készítettem. Igaz, hogy ez az olasz eredetű desszert akkor lesz igazán krémes, ha tejszínből készül, de azért az egészségesebb változatát is örömmel kanalaztuk, pláne úgy, hogy gyümölccsel és ropogós mandula krokanttal lett feldobva. :)

 



Hozzávalók 2 személyre:

a panna cottához:
4 dl mandulatej
1 dl habtejszín
7 dkg finomítatlan nádcukor
1 vaníliarúd
3 ek. Amaretto likőr vagy 1 ek. mandula esszencia
3 zselatinlap

az erdeigyümölcs-zseléhez:
20 dkg (mirelit) erdeigyümölcs-keverék
3 dkg finomítatlan nádcukor
1 ½ zselatinlap

továbbá:
mandula krokant a díszítéshez (elhagyható)

elkészítés:

  1. A panna cottához a mandulatejet a tejszínnel, a vaníliarúd kikapart magjaival és a vaníliarúddal együtt, forrástól számítva 5 percig kis lángon, majdnem teljesen lefedve forraljuk.
  2. Elzárjuk alatta a lángot, kivesszük belőle a vaníliarudat, hozzáöntjük a likőrt, és felolvasztjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Kicsit hűlni hagyjuk.
  3. A krémalapot felkeverjük, majd elosztjuk 2 nagyobb üvegpohárban, és dermedésig hűtőbe tesszük. (Érdemes egy éjszakán át dermedni hagyni.)
  4. A gyümölcszseléhez a gyümölcsöt a cukorral épp csak felforraljuk, majd felolvasztjuk benne a hideg vízben megpuhított, kinyomkodott zselatit. Langyosra hűtjük.
  5. Az önthető állagú gyümölcskeveréket a panna cottákra kanalazzuk, és visszatesszük a hűtőbe annyi időre, hogy megdermedjen.
  6. A díszítéshez a mandula krokant-ot e szerint a recept szerint vágott mandulából vagy mandulapehelyből elkészítjük (én 1,5 dkg mandulát, 1,5 dkg cukrot és késhegynyi vajat használtam), és a desszertre szórjuk.




 

2 megjegyzés: