2020. január 11.

Csokoládés-diókrémes kocka







A Kutyafül a nyár elején ünnepelte a szülinapját, és bár ő mindig diótortát kér, mert az a kedvence, ezúttal valami mással akartam sokkolni. :D Na jó, eszem ágában sem volt kiakasztani őt pont a nagy napon, csak egy kicsit el akartam térni a hagyománytól. Szerencsére nem lőttem mellé, sőt mint kiderült, annak ellenére, hogy a tésztába és a krémbe is kakaóport csempésztem, így is örömet szereztem neki. :)
Bár ez a süti is piskótatésztával készült, mégsem pont olyan, mint a 
diótorta alapja, a töltelék pedig, bár részben ez is főzött krém, mégis egészen más – könnyű, habos állagú, annak ellenére, hogy az alapanyagokat tekintve nem nevezhetjük fogyókúrásnak. Ez az egyik oka, hogy nem a nyári kánikulában posztoltam, hiszen olyankor a könnyed, alacsony kalóriatartalmú vagy a többnyire sütés nélkül készíthető desszertek időszaka van. Márpedig a dió inkább kompatibilis a hideg évszakkal. De hát a szülinap az szülinap, és mivel a Kutyinyeké nyáron van, elsősorban neki akartam akkor kedvezni. A fagyos, téli idő beálltával viszont végre örömet szerezhetek vele a kedves olvasóknak is. :) Ha még nem ettünk volna elég sütit karácsonykor és szilveszterkor, januárban is elkészíthetjük. Vagy bármikor máskor. :D






Hozzávalók 18 szelethez:

Piskótához:
6 tojás
10 dkg porcukor
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg finomliszt
3 dkg pirított, darált dióbél
1,5 dkg holland kakaópor
6 g sütőpor

Krémhez:
2 tojás
4 dkg finomliszt
1 dkg étkezési kukoricakeményítő
4 dl habtejszín
10 dkg vaj
13 dkg porcukor
2 dkg Bourbon vaníliás porcukor
1,5 dkg holland kakaópor
2 ek. Portorico rum
10 dkg mascarpone
15 dkg pirított, darált dióbél

Tetejére:
2 ek. darált dió

elkészítés:

  1. A piskótához a tojások sárgáját a porcukor felével kihabosítjuk és hozzákeverjük a langyos olvasztott vajat.
  2. A tojásfehérjét a többi porcukorral fényes, kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a vajas-cukros tojássárgáját és a sütőporral, kakaóporral, darált dióval vegyített lisztet.
  3. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és 30x30 cm-es négyzet alakúra elsimítjuk. (Tepsit vagy állítható méretű süteménykeretet is használhatunk.) Előmelegített sütőben, alulról a 2. rácson megsütjük.
  4. A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A tésztát középen 2 lapra vágjuk, így 2 darab 30x15 cm-es piskótánk lesz.
  5. A krémhez a tojásokat lábasba ütjük, simára keverjük a keményítős liszttel, felöntjük a tejszínnel, és kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Teljesen kihűtjük.
  6. A puha vajat a kétféle porcukorral habosra kavarjuk, hozzádolgozzuk a kakaóport, a rumot, a mascarponét, a darált diót, majd alaposan összekeverjük a pudinggal.
  7. A krémnek kicsit több, mint a felét sima csöves habzsákba kanalazzuk és elosztjuk az egyik piskótalapon. Ráfektetjük a másik lapot, és a maradék krémet a sütemény tetejére simítjuk.
  8. A krémet megmintázzuk és megszórjuk darált dióval. Ha szükséges, hűtőbe tesszük dermedni, majd kockákra vágjuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc







2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól illik a kékesszürke alap és csésze a finom diókrémes kockához.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Ezt a kombinációt még eddig nem próbáltam, de ezek szerint jól sikerült. :)

      Törlés