2015. december 20.

Mascarponés gesztenyetorta

 

 


 
 
Ez a torta nevelőapám szülinapjára készült, Anya kérésére én sütöttem meg neki. Mivel az én anyukám huncut, biztosra akart menni, ezért testálta rám ezt a nemes feladatot. :D Természetesen örömmel mondtam rá igent.
A torta azért lett gesztenyés, mert nevelőapám hosszú éveken át rendszerint gesztenyepürét kért, ha cukrászdába mentünk, én pedig úgy gondoltam, nem lövök mellé, ha valami hasonlót készítek neki. Megpróbáltam tehát olyasmit kihozni belőle, aminek gesztenyepüré fílingje van, de annál azért mégis jóval könnyedebb. Így kerekedett ki belőle a képeken is látható desszert. Igazából két legyet ütöttem egy csapásra, ugyanis én is imádom a gesztenyetortát, és bár idén kivételesen nem terveztem megsütni, ilyen módon mégis színpadra lépett. :D Könnyű, habos állagával mindenkit levett a lábáról, nem csak az ünnepeltet. :) Bevallom, simán be tudtam volna belőle puszilni minimum 3 szeletet. :D

 



 
Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojásfehérje
6 dkg (nád)porcukor
5 dkg finomliszt
1 dkg holland kakaópor
1 mk. sütőpor

Krémhez és a díszítéshez:
20-25 dkg natúr gesztenyemassza (100% gesztenyetartalommal, pl. Maroni)
15 dkg mascarpone
10 dkg (nád)porcukor
2 dl tejszín
3-4 zselatinlap

Díszítéshez:
5 dkg mascarpone
5 dkg tejszínhab
1 dkg porcukor
1 tk. holland kakaópor + a szóráshoz

elkészítés:
  1. A tojást fényes, kemény habbá verjük, miközben apránként hozzáadjuk a porcukrot. Kisebb adagokban beleforgatjuk a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
  2. A masszát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  3. A kész piskótát a formában hagyjuk kihűlni, majd a tészta szélét elválasztjuk a sütőforma oldalától, és az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt. A tésztát visszatesszük az elmosott tortaformába.
  4. A krémhez 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk. A többi tejszínt felforrósítjuk, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Langyosra hűtjük.
  5. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, a gesztenyemasszával, beledolgozzuk a zselatinos tejszínt, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
  6. A krémet a tésztára simítjuk, és pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tortát cikkekre vágjuk, és a szeleteket meghintjük kakaóporral.
  7. A díszítéshez a porcukorral, kakaóporral kikevert mascarponéhoz forgatjuk a tejszínhabot, habzsákba töltjük, és a gömböcskéket nyomunk belőle a szeletek külső körívére. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Megjegyzés:
A tetejére szánt kakaós habból én csak egy sornyit nyomtam a tortára, de rá lehet tenni az összeset, két sort biztos kiad.

 


 


 

20 megjegyzés:

  1. Hű, de szép ez a torta! Tiszta szerencse, hogy újabban egész összebarátkoztunk a gesztenyével. :D Szeretnék egy csinos kis szeletkét, ha lehet! :) Imádom a fotókat! ♥ Ugye milyen jó bütykölni a beállításokkal? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziiii! ♥ Már küldöm is, és ha még kérsz, szólnod sem kell, mert nem csak egy szeletet csomagoltam. ;)
      Imádok manyuálisossal fotózni, de ezek a képek másfél órás (!!!) szenvedés után se lettek tökéletesek, ui. aznap kuka sötét volt. Há' nóóóórmális?! :D

      Törlés
  2. Szia, hány cm-es formában készítetted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hozzávalóknál ott van, hogy 20 cm-es tortaformában. ;) Remélem, ízleni fog, ha elkészíted. :)

      Törlés
  3. Fantasztikusan finom lett. Én tejszínhabbal, marcipán rózsával díszítettem. A kakaóporos, szivecskés is nagyon mutatós. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marica, nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a torta. :) Tejszínhabbal és marcipánrózsával biztosan szebb is volt. :)

      Törlés
  4. Én most állok neki megcsinálni anyósom születésnapjára! 😊 Imádja a gesztenye tortákat, nagyon izgulok 😊 Remélem jól sikerül majd🍀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kipróbálod ezt a tortát. :) Remélem, ízleni fog az ünnepeltnek, akinek ismeretlenül bár, de ezúton is boldog szülinapot kívánok. :)

      Törlés
  5. Én" hasra estem " tőle--annyira levett a lábamról. Az édessége pont a kedvemre való volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez már csak azért is örvendetes, mert nem rajongsz a gesztenyéért. Örülök, hogy ennyire ízlett. :)

      Törlés
  6. Kedves Gabi!
    Nagyon jól néz ki a torta, biztosan isteni finom.
    Mindenképpen elfogom készíteni, köszönöm szépen a receptet.
    Had kérdezzem meg, hogy a tetejére a kis gombócokat miből készítetted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ha tetszik a torta, és bízom benne, hogy ízleni fog, ha elkészíted. :)
      A hozzávalóknál a "díszítéshez:" után fel van sorolva, hogy miből vannak a gombócok, ill. az elkészítésnél a 7. pontban le van írva, hogyan kell csinálni. ;)

      Törlés
  7. Nagyon jól néz ki 🤤
    Egy (lehet buta) kérdésem lenne:a piskótát csak a tojásfehérjéből kell csinálni, a sárgája abszolút nem kell hozzá?
    Köszönöm előre is ☺️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!☺️ Igen, a piskótához csak a fehérjére van szükség, de természetesen "normál" piskótával is ugyanolyan finom. Ez a recept igazából akkor jó, ha van kimaradva tojásfehérje, és hogy ne vesszen kárba, fel lehet így használni.

      Törlés
  8. Még nem készítettem el,mivel az ünnepekről maradt édes sütikből. Így majd csak jövőre készítem,de lenne egy kérdésem,nádcukor helyett,használhatok kristály cukrot? Köszönöm válaszod. Üdvözlettel Gabimami.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabimami! Igen, persze, a nádcukrot bármilyen cukorral vagy édesítővel helyettesítheted. ;) Remélem, ízleni fog. :)

      Törlés
  9. Én nagyobb tortaformában szeretném elkészíteni, (26 cm) mennyivel növeljem a hozzávalókat? Köszönöm a segítséged! (gyönyörű a kép!) Tünde

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú... ennek a pontos kiszámolása szerintem mindig fejtörést okoz, de szerintem ha a megadott mennyiségeknek a felét számolod hozzá pluszban, akkor kb. jó lesz. :) Remélem, jól sikerül majd. :)
      Tehát:
      Piskótához:
      4 tojásfehérje
      9 dkg (nád)porcukor
      7,5 dkg finomliszt
      1,5 dkg holland kakaópor
      1 csapott tk. sütőpor

      Krémhez és a díszítéshez:
      30-37 dkg natúr gesztenyemassza (100% gesztenyetartalommal, pl. Maroni)
      22-23 dkg mascarpone
      15 dkg (nád)porcukor
      3 dl tejszín
      4-6 zselatinlap

      Díszítéshez:
      7-8 dkg mascarpone
      7-8 dkg tejszínhab
      1,5 dkg porcukor
      1 ½ tk. holland kakaópor + a szóráshoz

      Törlés
  10. Szia Gabi! Csodásnak tűnik a recept, lehet megpróbálom elkészíteni a kisfiam 2. szülinapjára :) Szerinted működhet, hogy a tetejére is sütök még egy piskótát, hogy kicsit "tortásabb" legyen? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ha tetszik a recept! :) Persze, szerintem nyugodtan süthetsz másik tésztalapot. Boldog szülinapot a kisfiadnak! :)

      Törlés