2013. február 11., hétfő

Aszalt gyümölcsös rizspalacsinta
Helytelen módon mi a Kutyafüllel nagyon szeretjük a bolti, zacskós tejberizst, ami szinte magától elkészül. Bevallom, nem olvastam még el, miféle adalékanyagok vannak benne, különben valószínűleg soha többet nem ennék belőle. Általában igyekszem egészségesen táplálkozni, és egyre több bolti kajára nemet mondani. A tejberizs azonban egyelőre még nem került fel nálunk a tiltott ételek listájára.
A minap elfogyott az imádott zacskós tejberizs, ezért kénytelen voltam saját gyártásút prezentálni. Csináltam már egyszer, de az 1000 éve volt, és mivel emlékezetem szerint marha sokáig tart elkészíteni, nem is nagyon fűlt hozzá a fogam. Sajnos a rizsa bebizonyította, hogy ezután se fogok szoros barátságot ápolni vele, mert hiába főztem egy csomó ideig, csak nem akart teljesen megpuhulni. Barátnőm mondta is másnap, hogy nem is csodálkozik ezen, mert már a rizs sem olyan, mint régen.
Apjukom ennek ellenére megette az ő adagját, neki az volt a lényeg, hogy legyen esti nasi, de én meghagytam az enyémet azzal az elhatározással, hogy majd kitalálom, hogyan hasznosíthatnám. Mivel vasárnapra nem sütöttem semmilyen sütit, elővettem a hűtőből a 3 napos tejberizst, és úgy döntöttem, hogy szirnyikihez nagyon hasonló édességet készítek belőle. Jó döntés volt, nagyon finom lett.
A biztonság kedvéért leírom az én tejberizsem hozzávalóit, hátha valaki ez alapján akarja elkészíteni: 6 dl tej, 2 dl rizs, 2 ek cukor, 1 ek Bourbon vaníliás cukor, 1 ek aszalt ananász, 1 ek aszalt sárgadinnye
Hozzávalók 20 db palacsintához: 

55 dkg maradék gyümölcsös tejberizs
2 tojás
6 ek liszt
8 dkg vaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A hideg tejberizst tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgákat és a lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon 2 dkg vajat hevítünk, egy evőkanálnyi mennyiséget kiveszünk a rizses tésztamasszából és a serpenyőbe kanalazzuk. (Nekem egyszerre 5 kis rizspalacsinta fért a serpenyőbe, így 4 adagban sütöttem, adagonként 2 dkg vajon.)
  3. Ha a palacsinták egyik oldala megsült, fordítólapáttal óvatosan alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is pirosra sütjük.
  4. Forrón vagy akár hidegen is fogyaszthatjuk, adhatunk mellé bármilyen lekvárt, porcukrot, ízesített porcukrot, mézet vagy cukros tejfölt.2 megjegyzés: