2012. augusztus 4.

"Az a régi sulis kifli..."





A zsúrkenyerem tésztája kissé átalakítva igazi régi típusú kiflit eredményezett. Olyat, amilyet a '80-as években 10 óraira kaptunk a suliban. Nem véletlen, hogy csak ritkán sütök ilyet, mert különben gyorsan elpusztítjuk. 1 darabbal ui. nem lehet betelni, de kettővel sem, sőt.... á, nem is ragozom. Lényeg, hogy akkor is tudunk még enni belőle, amikor már nem is vagyunk éhesek.






Hozzávalók 12 darabhoz:

35 dkg kenyérliszt
35 dkg finomliszt
5 dkg friss élesztő
kb. 4 dl tej
5 dkg vaj
2 dkg cukor
1 ek. só
tej a kenéshez
köménymag a szóráshoz (elmaradhat)

elkészítés:

  1. Az élesztőt 2 dkg cukorral és 1 evőkanál liszttel együtt kis tálkába tesszük, felöntjük 1,5 dl langyos tejjel, simára keverjük és letakarva felfuttatjuk. A vajat a maradék tejben felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  2. A liszteket elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a langyosra hűlt vajas tejet, tésztát dagasztunk belőle, kilisztezett tálba tesszük, és letakarva a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, 12 egyenlő részre vágjuk, gombócokká formázzuk, majd letakarva 15 percet pihentetjük.
  4. Mindegyiket oválisra nyújtjuk, feltekerjük, és kifli formájúra alakítjuk. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva még kb. 20 percig hagyjuk kelni.
  5. A tetejüket lekenjük tejjel, és előmelegített sütőben világosra sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc


Tipp:
A formázást másként is megoldhatjuk: a tésztát négyfelé osztjuk, mindegyiket kör alakúra nyújtjuk, 4-4 cikkre vágjuk, az így kapott háromszögeket feltekerjük, és kifli alakúra formázzuk.
Én korábban ezzel a módszerrel formáztam, és így 16 kiflim lett, de nem lettek olyan szépek, mint a fent leírt technikával, amit Áginak köszönhetek. :) A sütési hőfok 170-200ºC között változhat, ez az adott sütőtől függ. Anya sütőjében 170ºC-on 35 percig sültek a kiflik, és szép világosak lettek, míg a mostani sütőnkkel simán elbírja a tészta a magasabb hőfokot, és így is világosra sül.












2 megjegyzés:

  1. Ó, ezek tényleg azok a régi, régi békebeli sulis kiflik! Tisztára, mintha a suli büféjének polcáról sorakoztak volna ide. Bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezek finomabbak. :D Elindultam uzsonnára, viszek forró csokit! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm! :) Bevallom, nem tudom, milyen összetételű volt az a régi kifli, de arra határozottan emlékszem, hogy imádtam. Ropogott a héja, mint azé is, amit először sütöttem. Hát most nem ropogott, nagy bánatomra, de ez valószínűleg a sütőnk miatt van. Nem vagyok vele kibékülve. Sebaj, ízre, állagra így is finom lett a kifli. :)

      Törlés