2025. november 8.

Fokhagymás-petrezselymes nokedli pirított szalonnával

 

 



A nemrég vásárolt petrezselymet már napok óta locsolgattam, s ő hálája jeléül feje(ke)t hajtott nekem – egyre mélyebbre és mélyebbre, míg nem úgy döntöttem, nem tűrhetem tovább a hajbókolást; gátat szabok neki. :D Úgyhogy glédába fogtam a hosszúra nyúlt szárakat, és megszabadítottam a szolgalelkű fejektől: letépkedtem róla a leveleket, majd kés alá hajtottam őket, hogy apróra vágva megdicsőüljenek. Mindezt egy hirtelen ötlettől vezérelve, mert gyorsan össze kellett hozni az ebédet. Edzésnapokon ui. nincs sok időm főzőcskézni, a másnapi ebédet pedig csak ritkán készítem el előre. Így aztán a hétből három nap biztos valami hipergyorsan összehozható ebédet csinálok. A többi napon pedig az aktuális kedvemtől függ. :D
Azt nem állítom, hogy nokedlit okos ötlet pont edzésnapon enni, pláne nem szalonnával, de a bekebelezendő mennyiséget lehet azért szabályozni. Nem könnyű, nem mondom, de a nokedli mellé egy kis friss salátát szervírozva, könnyen megelőzhető a bezabálás. :D
A szerecsendió különleges ízt ad ennek a tésztaételnek, a pirított szalonna mindig szeretni való, a sok fokhagyma és a petrezselyem pedig kiváló természetes immunerősítőként szolgál az olyan keheseknek, mint amilyen most az én szegény Kutyafülem. Remélem, más is kedvet kap hozzá, mert szerintem nagyon finom lett. :)

Hozzávalók 3 személyre:

a nokedlihez:
20 dkg finomliszt (Maros Malom)
10 dkg korpás búzaliszt (Maros Malom)
2 nagy tojás
2 dl tej
1 ek. növényi olaj
3 tk. só

a mártáshoz:
20 dkg pácolt, füstölt, szeletelt húsos szalonna
1 fej fokhagyma (kb. 10 gerezd kell)
2 púpozott ek. 20% zsírtartalmú tejföl
1 ek. Dijoni mustár
2 ek. akácméz
1 csapott tk. őrölt szerecsendió
őrölt fekete bors

1 nagy csokor petrezselyemzöldje (aprítva 2 jó ek.)
1 tk. mangalica- vagy kókuszzsír 

elkészítés:

  1. A mártáshoz a húsos szalonnaszeleteket csíkokra vágjuk, és 1 teáskanál zsíron előbb fedő alatt, majd anélkül ropogósra pirítjuk. Szűrőkanálba öntjük, és hagyjuk, hogy a felesleges zsír lecsepegjen róla.
  2. A megtisztított fokhagymagerezdeket széles pengéjű kés lapjával szétnyomjuk és felaprítjuk.
  3. A lecsepegett zsírból 2 evőkanálnyit visszateszünk a serpenyőbe, és közepes lángon megfuttatjuk rajta a fokhagymát, miközben sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt, a mézet, és kis lángon összemelegítjük. Belekeverjük a szalonna és az aprított petrezselyem 2/3-át, és félretesszük.
  4. A nokedlihez a tojást felverjük, hozzáadjuk az olajat, 1 teáskanál sót, a tejet, a liszteket, és gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük.
  5. A tésztamasszát 2 teáskanál sóval ízesített, lobogó vízbe szaggatjuk (késsel vagy nokedliszaggatóval), és 2-3 perc alatt kifőzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és az újramelegített mártáshoz adjuk. Alaposan összekeverjük.
  6. A nokedlit kitálaljuk, és mindegyik adagot megszórjuk a fennmaradt pirított szalonnával, petrezselyemmel.



 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése