2025. augusztus 27.

Mediterrán pirítós

 

 


Ennél egyszerűbb és szeretni valóbb szendvics nem létezik! Imádom!!! Pontosabban: imádjuk! :) Amióta – a Kutya hatására és legnagyobb örömére – megszerettem a paradicsomot, de annak is csak az apró, hosszúkás szemű, mézédes fajtáját, nem tudok betelni vele. Pedig nincs sok esély naponta két pofára tolni, mert össze kell várni, mire annyi megérik, hogy említésre vagyis inkább evésre méltó mennyiséget tudjunk szedni. Mondhatná a kedves olvasó, hogy akkor miért nem ültettünk több tövet. Na ja! Ültettünk mi, csak a másik hat nem fejlődik olyan szépen, mint az a kettő, amiről pár naponta szüretelhetünk néhány szemet. Úgyhogy idén is be kell érnünk azzal, ami van, boltit pedig juszt se veszünk, mert az fasorba’ sincs a sajáthoz képest. Jövőre tuti oda ültetjük a többi palántát is, ahol az a két, szépen termő büszke tő ácsorog, szakosan felkötve.
Tavaly először csináltam bruschettát, ennek a szendónak a még egyszerűbb változatát, és mivel rögtön szerelembe estünk vele, idén is meg akartam örvendeztetni magunkat. Egy ideje feta sajt rajongók is vagyunk, ezért mindenképp a paradicsommal együtt kívántam szerepeltetni a régi kedvenc pirított kenyéren. Sőt, az olajbogyóval még jobban felturbóztam. Nem szerettem volna, ha a paradicsom aromáját elnyomná a többi hozzávalóé, ezért azok inkább csak kiegészítik a lényeget.
Mire összegyűlt a kellő mennyiségű paradicsom, a kovászos kenyér elfogyott, de szerencsére volt még pár darab a nemrég sütött ciabatta zsemléből, így elkészülhetett ez a lelket melengető szendvics. :) Mi ebédre ettük, mert előételként nem tudnánk betelni 1-2 szelettel. :D De csodás étek ez reggelire, uzsonnára, sőt akár vacsorára is – rabul ejti az ember gyomrát! :)
A hullámzó tenger, a kellemes szellővel, a sirályok hangjával pedig hamarosan társul mellé, legalábbis a mi esetünkben. Jupppííí! :D


Hozzávalók 4 személyre:

4 ciabatta zsemle vagy 8 felezett szelet kovászos kenyér
25 dkg koktélparadicsom (nálam apró szemű, saját termesztésű)
20 dkg feta sajt
½ fej (3 dkg) lila hagyma
3 dkg fekete olajbogyó
2 gerezd fokhagyma
1 tk. frissen aprított kakukkfű
1 tk. frissen aprított oregánó
őrölt fekete bors
2 ek. extra szűz olívaolaj (KuSshh, Krk szigetéről)
vaj vagy olívaolaj a pirításhoz 

elkészítés:

  1. A koktélparadicsomot megmossuk, szárazra töröljük, majd – méretéről függően – félbevágjuk vagy negyedeljük. Tálba tesszük.
  2. Hozzáadjuk a lecsepegtetett, felkarikázott olajbogyót és az aprított lila hagymát.
  3. A fetát szárazra töröljük, kisebb kockákra vágjuk, és szintén a paradicsomhoz adjuk.
  4. Ráreszeljük a fokhagymát, majd kakukkfűvel, oregánóval, borssal fűszerezzük és meglocsoljuk az olívaolajjal. Óvatosan, de jól összeforgatjuk.
  5. A vajat nagy serpenyőben felolvasztjuk, rátesszük a felezett, kettészelt ciabatta zsemlét/kenyeret, és közepes fokozaton elkezdjük pirítani.
  6. Amint megpirultak, tányérra szedjük, és azon melegében 2-2 evőkanálnyi fetás paradicsomot halmozunk rá. Személyenként 2 szeletet adunk (száraz fehérbort kínálhatunk hozzá).

 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése