2024. június 24.

Zabpalacsinta újhagymás-fetás töltelékkel, panko bundában

(forró levegős sütőben készítve)

 



Mostanában elég gyakran sütök palacsintát – talán azért is, mert évekig szinte elfeledett étel volt nálunk. Hiszen csak úgy, valamivel betöltve, „normál módon”, azaz simán feltekerve, a Kutyafül nem igazán szereti. Így aztán az maradt meg bennem, hogy jobb, ha a palacsintára csak ritkán kerítek sort. Mígnem eljött 2024, a palacsinta éve. :D Abból is inkább a rántott változat, mert azt a Kutya örömmel megeszi.
Amióta van air fryerünk, mindig abban sütöm a panírozott ételeket, így a bundás palacsintát is. Abszolút bevált ez a módszer, nincs olajszag, se egyéb macera, amivel egyébként az olajban való sütés – az air fryerrel szemben – járni szokott.
Ehhez hasonló palacsintát az alábbi módon már többször sütöttem, tölteléknek viszont mindig más kerül bele. A panko morzsa azonban örök visszatérő eleme ennek az ételnek, hiszen semmi sem finomabb a ropogós bundánál. :) Ami viszont teljesen más az eddigi panko morzsás palacsintáimhoz képest, az az őrölt zabpehely használata. Kíváncsi voltam ui., hogy milyen állagú palacsinta születik belőle. A zabpehely pedig igen jól vizsgázott a palacsintatészta alapanyagaként! :) Lehet, hogy mást nem, de a kisült palacsinta illata és kicsit az íze is engem a gofriéra emlékeztet. Bár a tészta egy pöttyet talán hajlamosabb a repedésre a megszokott palacsintatésztához képest, de ha odafigyelünk a sütésre, a repedés beforr, mire a palacsinta másik oldala is átsül.
Nekünk nagyon ízlett; igazán jól illik az imádott salátánkhoz, vagy fordítva: a salátánk ehhez a palacsintához. :D

 


Hozzávalók 4-5 darabhoz:

a palacsintához:
10 dkg zabpehely (esetleg zab- vagy zabpehelyliszt)
1 nagy tojás
½ mk. só
½ mk. cukor
1 tk. olívaolaj
1,5 dl laktózmentes tej
1 dl szóda- vagy szénsavas ásványvíz
növényi olaj a sütéshez (én kókuszolajat használtam)

a töltelékhez:
20 dkg újhagyma (esetleg póré vagy vegyesen)
10 dkg feta sajt
6 ek. tejföl
1 dkg kókuszolaj
oregánó
őrölt színes bors


a panírozáshoz:
őrölt zabpehely (esetleg zab- vagy zabpehelyliszt)
1 nagy tojás
panko morzsa

elkészítés:
  1. A zabpelyhet ledaráljuk. A tojásokat felverjük, sóval, cukorral ízesítjük, és felváltva, csomómentesre keverjük a zabpehelyliszttel, a tejjel. Hozzáadjuk az olívaolajat, és lefedve 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez a megtisztított hagymákat felaprítjuk, enyhén sózzuk, megfűszerezzük, és a felhevített olajon fedő alatt megpároljuk. Kihűtjük. A fetát villával morzsalékosra törjük.
  3. A besűrűsödött tésztamasszát felengedjük szódavízzel, majd a kiolajozott, felhevített serpenyőben eloszlatunk egy adag tésztamasszát.
  4. Miközben a palacsinta sül, a felül lévő oldalára konyhai szilikonecsettel kevés olajat csepegtetünk. Ha a palacsinta már elválik a serpenyőtől, fordítólapáttal óvatosan alányúlva megfordítjuk és készre sütjük. A palacsintát tányérra csúsztatjuk, és lefedjük egy másik tányérral. A többi palacsintát ugyanúgy sütjük ki.
  5. Egy – még meleg – palacsintán elkenünk egy szűk evőkanál (kb. 1,5 dkg) tejfölt, elosztunk rajta 1 jó evőkanálnyi dinsztelt hagymát úgy, hogy a palacsinta közepét szabadon hagyjuk, majd – a közepét szintén szabadon hagyva – rászórunk egy adag fetát. A palacsintát félbehajtjuk, kissé lenyomkodjuk, majd óvatosan ismét félbehajtjuk (nem baj, ha picit kireped).
  6. A betöltött palacsintákat zabpehelylisztbe forgatjuk, megmártóztatjuk előbb a felvert tojásban, majd a panko morzsában.
  7. A palacsinták tetejére 1-1 teáskanál tejföl állagú kókuszzsírt locsolunk, és hűtőbe tesszük annyi időre, hogy a zsiradék visszadermedjen.
  8. A palacsintákat elhelyezzük a forró levegős sütő rácsbetétes kosarában, és pirosra sütjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési idő: kb. 13 perc

Megjegyzés, tipp:

Én kisebb serpenyőben 17 cm átmérőjű palacsintákat sütöttem, de nagyobb serpenyőben is készíthetjük. (úgy csak 4 palacsintánk lesz).
A palacsinták tetején eloszlatott kókuszzsírt azért fontos visszadermeszteni, mert aztán sütés közben fokozatosan kiolvadva, az olaj szépen bevonja a palacsinta felületét – ezáltal egyenletesen pirosra tud sülni a panko morzsa. ;)

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése