2021. december 16.

Fűszeres morzsás-körtés minipite

 

 




Ezt a süteményt még november 24-én, Moholy-Nagy László halálának 75. évfordulóján sütöttem annak örömére, hogy a művész szegedi éveiről szóló kötetet, amelyet kedves rokonom írt, végre bemutatták a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Bár az eseményre – a sok idegen ember közé – nem vittem magammal a sütit, de a program végeztével átgurultunk a nagynénémhez, aki ilyen módon részesülhetett egy kis kóstolóból. Mivel a családunk több tagjának nagyon ízlett, ezért nyugodt szívvel ajánlom adventkor is. Hiszen a finom, fűszeres körte, az azt keretező, imádni való linzertészta és a szintén fűszeres, ropogós morzsa abszolút illik az ünnephez. :) Egy csésze forralt bor vagy tea mellé tökéletes választás. ;)

 



Hozzávalók 12 darabhoz:

a tésztához:
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg zabpehelyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg finomítatlan nádcukor
12,5 dkg vaj
1 bio narancs reszelt héja
1 púpozott mk. őrölt gyömbér
egy csipet só
1 tojás

a töltelékhez:
45-50 dkg körte
½ narancs leve
½ citrom leve
5 dkg finomítatlan nádcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 mk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt gyömbér
1 citrom reszelt héja
3 dkg vaníliás pudingpor

a fűszeres morzsához:
4 dkg zabpehelyliszt
4 dkg zabpehely
4 dkg kesudió és mandulapehely fele-fele arányban, aprítva
6 dkg finomítatlan nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 csapott mk. őrölt fahéj
1 csapott mk. őrölt gyömbér
1 bio citrom reszelt héja
6 dkg vaj

elkészítés:
  1. A fűszeres morzsához a hozzávalókat a vajjal elmorzsoljuk, és hűtőbe tesszük.
  2. A cukrot a gyömbérrel, sóval, reszelt narancshéjjal ízesített lisztkeverékhez adjuk, elmorzsoljuk a felkockázott vajjal, és a tojást is hozzáadva összeállítjuk a tésztát.
  3. Liszttel hintett munkalapon 3 mm vastagságú körlapra nyújtjuk, kb. 9 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és kibéleljük velük a muffin sütőforma mélyedéseit. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.) A tepsit nejlonzacskóba húzva, 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. A megmosott, magházuktól megfosztott körtéket kis kockákra aprítjuk, és a kétféle cukorral, valamint a fűszerekkel ízesítjük. Rálocsoljuk a citrusleveket, rászitáljuk a pudingport, és összeforgatjuk.
  5. A tésztakosárkák alját villával több helyen megszurkáljuk, elosztjuk bennük a tölteléket, és rászórjuk a fűszeres morzsát. Előmelegített sütőben megsütjük, majd 20-30 perc elteltével kiügyeskedjük a pitéket a formából, és tortarácsra szedve hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc




2 megjegyzés:

  1. Az ínycsiklandó tálalás láttán nagyokat nyeltem a pitécskéből, de csak fél fogamra volt elég.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, azért még emlékszel a pite valódi ízére is. ;)

      Törlés