2021. szeptember 25.

Paprikás cukkinifasírt mandulás bundában (vegán)

 

 

 



Rákattantam a cukkinifasírtra, és gyors egymásutánban háromszor is megsütöttem. Ennek oka lehet az is, hogy az elmúlt egy évben többnyire csak zöldségleveseket ettünk főételnek, ezért kissé elszoktam a szilárdabb ételektől. Meg is látszik a blogon az eredménye, azaz, hogy édességen kívül szinte semmi egyebet nem tudtam felmutatni. Bocsesz! :D
Ezt a zöldségfasírtot mindhárom alkalommal kicsit másként készítettem: csak cukkiniből és hagymából, több sajttal, majd pedig bocskorpaprikával is dúsítva. A zsemlemorzsához először szezámmagot, majd mandulát kevertem, sőt panír nélkül, sütőben sütve is kipróbáltam, de ez az utóbbi változat lett a leginkább nyerő. Batáta- vagy burgonyacsipsszel szerettük a legjobban, és naná, hogy nem hagytam el mellőle a mártogatót. :) Ja, és a hús még mindig nem hiányzik! ;)





Hozzávalók 15 darabhoz:

a cukkinifasírthoz:
50 dkg cukkini
15 dkg vöröshagyma
½ bocskor- vagy kápia paprika (6-8 dkg)
4 nagy gerezd fokhagyma
8 dkg reszelt sajt (nálam vegán)
1 tojás
5 dkg zabpehely
5 dkg zabpehelyliszt
1 csapott ek. szárított oregánó
1 tk. szárított bazsalikom
1 mk. garam masala
1 mk. őrölt kurkuma
1 csapott tk, őrölt pirospaprika
½ mk. őrölt szerecsendió
őrölt fekete bors
tört cayenne bors

½ ek. szilárd kókuszzsír
6 dkg zsemlemorzsa
2 dkg mandulapehely

a mártogatóhoz:
30 dkg növényi tejföl
1 mk. sűrített paradicsom
1 csapott tk. szárított oregánó
1 csapott tk. currypor
tört cayenne bors

agavészirup ízlés szerint (nálam 1 tk.)

elkészítés:

  1. A cukkinit alaposan megmossuk, végeit levágjuk, és nagy lyukú reszelőn héjastól lereszeljük. Enyhén sózzuk, és 10 percet állni hagyjuk.
  2. A kicsumázott fél paprikát nagyon vékonyra szeljük, és a felhevített zsíron fedő alatt félpuhára pároljuk. Hűlni hagyjuk.
  3. A megtisztított vöröshagymát félbevágjuk, zöldséggyaluval nagyon vékonyra szeljük, majd hozzáforgatjuk az áttört fokhagymát, a dinsztelt paprikát, a levétől alaposan kinyomkodott cukkinit és a reszelt sajtot. A fűszerekkel ízesítjük, belekeverjük a tojást, a zabpehelylisztet és a zabpelyhet.
  4. A lágy masszát fagylaltos kanállal adagonként a tenyerünkbe szedjük, kissé ellapítjuk, és az aprított mandulapehellyel kevert zsemlemorzsába forgatjuk.
  5. A zöldségfasírtokat kisujjnyi magas, felhevített kókuszolajban, közepes lángon mindkét oldalukon kisütjük, majd papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.
  6. A mártogatóhoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük, és a zöldségpogácsához kínáljuk. Bármilyen köretet adhatunk hozzá, de főzelék feltétjeként is fogyaszthatjuk.

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése