Azt hiszem, utoljára gimis koromban reggeliztem rendszeresen, és bár nagy ritkán most is lecsúszik reggel valami harapni való, jellemzően mégis kimarad a nap legfontosabb étkezése. Egyszerűen képtelen vagyok olyan korán enni, és mire megéhezem, már majdnem dél van. Arra az esetre, ha mégis korogna a gyomrom, előfordul, hogy inkább valamilyen, gyorsan bekaphatót kívánok, amihez nem kell nekiülni és kipakolni az asztalra a hozzávalókat. Ilyen ez a müzliszelet is, amibe most mangó is került, ill. Anya őszibaracklekvárja. Elég rég készítettem müzlit, és bár abban is volt áfonya, az tojásfehérjét is tartalmazott. Ez a mostani vegánosítva van, és szerintem így is pont olyan finom. Kiránduláshoz, túrázáshoz is tökéletes választás, persze csoki nélkül, hogy ne legyünk tőle mantyosak. ;)
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg zabpehely
10 dkg dió
10 dkg kesudió
5 dkg szezámmag
8 dkg aszalt mangó
8 dkg aszalt vörös áfonya
5 dkg vaj + a tepsihez
3 ek. (kb. 5 dkg) agavé szirup vagy méz
30 dkg őszibaracklekvár
10-15 dkg étcsokoládé
elkészítés:
- Az aszalt mangót konyhai ollóval felaprítjuk (kandírozott mangó esetén kést is használhatunk), és az áfonyát is hozzáadva felöntjük annyi forró vízzel, amennyi épp ellepi. 5 perc elteltével leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük.
- A zabpelyhet és a kétféle diót zsiradékmentes serpenyőben egymás után megpirítjuk. A „hagyományos” dió héját nagyjából ledörzsöljük, és a kesudióval együtt felaprítjuk. (Késes aprítóval egyszerűbb.)
- A diókeveréket, a szezámmagot és az aszalt gyümölcsöket a zabpehelyhez vegyítjük.
- A agavé szirupot a vajjal együtt felmelegítjük, a lekvárhoz adjuk, és a száraz hozzávalókhoz forgatjuk.
- A masszát a kivajazott muffintepsi mélyedéseibe kanalazzuk (jó púposra adagoljuk), lenyomkodjuk, és előmelegített sütőben kiszárítjuk.
- A müzliszeleteket a tortarácsra tett tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kivesszük belőle, és az egyik felüket olvasztott csokoládéba mártjuk.
- Tortarácsra sorakoztatva, csokis felükkel felfelé hagyjuk megszáradni, majd jól zárható dobozba tesszük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 60 perc
Megjegyzés:
Szögletes mélyedésekkel rendelkező muffintepsi helyett hagyományos formájúban is elkészíthetjük.
Szögletes mélyedésekkel rendelkező muffintepsi helyett hagyományos formájúban is elkészíthetjük.
Egészségetekre! Mi tálkában kefírrel esszük a műzlit.
VálaszTörlésKöszi! :) Kefirrel meg nem enném, inkább kakaóval. :D
Törlés