2018. december 31.

Mákos-parmezános kréker








Ezt a krékert nem szabad megsütni! :D Na jó, persze hogy szabad, de csak saját felelősségre, mert irgalmatlan mód eteti magát. :D Nem is érdemes kisebb adaggal próbálkozni, hanem már elsőre a receptben megadott mennyiséget célszerű elkészíteni. Én bezzeg csak másodikra sütöttem ennyit, mert amikor először kipróbáltam, még aggodalmaskodtam, hogy hátha nem fog annyira ízleni, és akkor feleslegesen használtam el a hozzávalókat. De kiderült, hogy ebből a huncut sós sütikéből nem elég az egy tepsi, mert azt 2 személy simán bepuszilja az esti film első 20 percében. :D Így hát pár nappal később dupla adagot gyúrtam be, és boldogan kuckóztunk be este a több, mint 400 db kis kockával. :D Mielőtt bárki megbotránkozna, hogy „jesszusmaris, hogy lehet ennyit megenni?!”, megnyugtatásul közlöm, hogy nem pusztítottuk el egyszerre az összeset, de a felét igen. :D
Mivel annyira imádni való, lehengerelhetjük vele a vendégeinket is – hívjuk őket bármilyen alkalomra. Szilveszterkor meg pláne jól jön az ilyen fincsi vendégváró, hogy legyen minek felszívnia a sok pezsgőt éjfél után. :D Csak szólok, hogy nem árt inkább 4 tepsivel sütni – pepecsmunka ide vagy oda –, mert irtó gyorsan elfogy ám az alább megadott mennyiség is.






Hozzávalók kb. 70 dkg-hoz:

20 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
2 tk. só
2 dkg szemes mák + a szóráshoz
6 g sütőpor
20 dkg vaj
8 dkg reszelt parmezán
2 kis tojássárgája
kb. 10 dkg tejföl
1 tojásfehérje a kenéshez

elkészítés:

  1. A sütőporral, sóval, mákkal vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tejföllel elkevert tojássárgákat, és sima felületű tésztává gyúrjuk. (Ha ragad, 10 percre hűtőbe tesszük.)
  2. A tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm vékony téglalapra nyújtjuk, pizzavágóval 1,5x1,5 cm-es kockákra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk.
  3. A tetejüket lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, megszórjuk szemes mákkal, és előmelegített sütőben egymás után megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 20 perc












6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták ezek az aprócska kis kockák! Erre "gurulhatna" egy tálkányi! ;) Szívesen ropogtatnám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hatalmas mákod van, mert szilveszterkor nem fogyott el az összes mákos! :D Egy tálkányi adag így most csak arra vár, hogy a tiéd legyen. :)

      Törlés
  2. Előző nap is elkészíthető?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sőt akár 3 naposan is finom.😉
      Le is lehet fagyasztani.

      Törlés
  3. Szuper! Nagyon köszönöm az infót!

    VálaszTörlés