2017. október 31., kedd

Kókusztejes birskrémleves diómorzsás grízgombóccal, citromos karamellsziruppal







Elmondhatom, hogy ez a hosszú nevű leves lett az egyik legnagyobb kedvencem a gyümölcskrémleveseim közül. :) Nem is gondoltam volna, hogy ennyire fog ízleni, már csak azért sem, mert a birsalma nem tartozik nálam az imádom-kategóriába, ha gyümölcsről van szó.
Mivel a birsalmafánk a betegsége ellenére is sok termést hozott, ill. a tény, hogy ez a mi fánk, a leszedett gyümölcsből a magunk számára is félretettem néhány darabot. És ha már így esett, nem lett volna szívem addig várni a felhasználásukkal, amíg már annyira megérnek, hogy több lesz bennük a rossz rész, mint az ép. Gyorsan ki kellett hát találnom, mi mindent készítsek belőle.
Miután az el nem ajándékozott birsalma kis részéből süti lett, a maradék gyümölcs másik hányadának szintén kis részéből levest terveztem főzni. Birsalmából úgysem csináltam még soha, de sejtettem, hogy így azért jobban el fog fogyni, mintha mondjuk birsalmasajttá lényegítettem volna.
Több receptet is átolvastam, végül a leveshez szánt kiegészítők miatt az egyik leírás annyira megtetszett, hogy amellett maradtam – némi módosítással, persze. A levest tej és tejszín helyett kókuszkrémmel készítettem – egy korábbi levesemnél nagyon szerettem így –, valamint több gyümölcsöt használtam fel hozzá. A grízgombócon és a diós morzsán alig alakítottam, de a szirupon igen – gránátalmaszirup helyett citromlével készült.
A leves, ahogy azt már feljebb beharangoztam, egyszerűen imádni való – a birsalma különleges íze nagyon jól harmonizál a kókusztejszínnel. Tudtam én! :D A gombóc és a szirup pedig már csak hab a tortán, akarom mondani a levesen. :D Még Anya is dicsérte, pedig nem szereti a birsalmalevest. :)
Melegen vagy hidegen tálalva egyaránt nyerő. :) Vigyázat, nagyon laktató! ;)






Hozzávalók 1,5 l leveshez:

Leveshez:
3 birsalma (magház nélkül kb. 65 dkg)
4 ek. citromlé
3 dkg vaj
1 vaníliarúd
1 fahéjrúd
6 dl víz
2,5 dl kókusztejszín (kókuszkrém, pl. Cocomas)
10-15 dkg cukor

Grízgombóchoz:
2,5 dl tej
5 dkg vaj
2 dkg cukor
7 dkg tönkölybúzadara
1 tojás
5 g étkezési kukoricakeményítő

Diós morzsához:
3 dkg durvára tört dió
2 dkg teljes kiőrlésű vagy tönkölyzsemléből nyert morzsa
2 dkg vaj

Citromos karamellsziruphoz:
3 ek. cukor
4 ek. citromlé
3 ek. víz

elkészítés:
  1. A grízgombóchoz a tejet a vajjal és a cukorral felforraljuk, majd simára keverjük benne a grízt. Kis lángon, kevergetve addig főzzük, hogy a massza elváljon az edény oldalától – ez kb. 5 perc.
  2. Elzárjuk alatta a lángot, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a keményítővel felvert tojást. A grízmasszát tálba öntjük, a felületét elsimítjuk és hűtőbe tesszük.
  3. A leveshez a megmosott birsalmákat negyedekre vágjuk, a magházat eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt felkockázzuk és összekeverjük a citromlével.
  4. A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a birsalmát, a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliarudat, és kis lángon 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a vízzel, beletesszük a fahéjrudat, és lefedve, kis lángon fél órát főzzük.
  5. Hozzáadjuk a kókusztejszínt, a cukrot, és épp csak felforraljuk. A fahéj- és a vaníliarudat kivesszük, és a levest turmixgépben pürésítjük. (A benne lévő kókuszkrém ettől felhabzik és a leves besűrűsödik.) A levét pótoljuk, ha szükséges, vagy szaporíthatjuk is, ha hígabbra szeretnénk.
  6. A grízmasszát 18 adagra osztjuk, golyókat formázunk belőlük, és forrásban lévő vízben kifőzzük. Amint a gombócok feljöttek a víz felszínére, onnantól számítva további 6-8 percig főzzük. Leszűrjük és kicsit hűlni hagyjuk.
  7. A morzsához a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a diót, a zsemlemorzsát, és összemelegítjük. Félretesszük.
  8. A sziruphoz a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, felöntjük a citromlével, a vízzel, és kis lángon sziruppá főzzük. (Jó néhány percbe is beletelik, mire a karamell teljesen felolvad.)
  9. A személyenkénti 2,5 dl levest tálkákba szedjük, mindegyikbe 3-3 gombócot teszünk, megszórjuk a diós morzsával, és megöntözzük a sziruppal.

Megjegyzés:
A leves a 15 dkg cukor ellenére is inkább savanykás. Az utóíze mégis édes, éppen ezért nem javasolom a még több cukrot. Aki soknak tartja a hozzáadott citromlé mennyiségét, az hagyja ki belőle.










Ötlet: innen

3 megjegyzés:

  1. Imádom a birsalmát! :) ...de mintha ezt már mondtam volna... :D Nagyon mutatós ez a leves ezeken a szép fotókon; szívesen megkóstolnám én is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Nem baj az, ismétlés a tudás alma... anyja, na. :D Ráadásul kínrím lett. :D
      Köszönöm a dicséretet! ♥ Már el is küldtem egy nagy adag levest sok gombóccal, morzsával, és csomagoltam mellé szirupot is. Neked már csak a tesótányért kell előkészítened. ;)

      Törlés
    2. :D Megérkezett! Köszönöm szépen! :) Nagyon finom volt. ;)

      Törlés