2016. június 20.

Currys-korianderes csirke kölespogácsával







Végtelenül egyszerű étel, de olyan jót ettünk belőle, hogy biztos többször is elkészítem. :)
Bár a köret pergő szemű kölesnek indult, de az egyik cirkányunk pont akkor rosszalkodott valami ide nem illőt, hogy lőttek a csodás „bájlágnak” – totál mászkossá főtt. Viszont ennek a kis közjátéknak hála megszületett a köles felhasználásnak egy újabb módja. Úgy gondoltam ui., hogy ha már olyan kása állagú lett, akkor miért is ne lehetne pürésíteni, és kroketthez hasonló módon elkészíteni. A gondolatot tett követte, és hamarosan az olajban vettek forró fürdőt a kis pogácsák. :D Mivel jól vizsgáztak, a jövőben is kísérletezni fogok az ízesítésével, mert máris van pár ötletem. :)








Hozzávalók 4 személyre:

Húsraguhoz:
70 dkg csirkemellfilé
3 gerezd fokhagyma
1 ek. édeskés curry
1 ek. tört, zöld csili jalapeňo
1 ek. morzsolt korianderlevél
1 mk. őrölt szecsuáni bors

1,5 dl tejszín
4 dkg olvasztott kókuszzsír

Kölespogácsához (22 darabhoz):
25 dkg hántolt köles
2 tojássárgája
6 dkg reszelt sajt
3 dkg fehér tönkölybúzaliszt

tönkölykenyérből nyert morzsa a hempergetéshez

elkészítés:
  1. A kókuszolajban elkeverjük a fűszereket, a felaprított fokhagymát, beleforgatjuk a kis kockákra vágott húst, és 1 órát állni hagyjuk.
  2. A körethez az alaposan átmosott kölest lábasba tesszük, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, fedő alatt felforraljuk, majd csaknem teljesen lefedve, puhulásig főzzük. Fedő alatt hagyjuk még 10 percet, majd villával pépesítjük, és teljesen kihűtjük.
  3. A kölespépet megsózzuk, hozzákeverjük a tojássárgákat, a reszelt sajtot, a lisztet, és negyedórát állni hagyjuk.
  4. Egy-egy evőkanálnyi kölesmasszából nedves kézzel golyókat formázunk, ellapítjuk és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Annyi kókuszolajat hevítünk, amennyi a pogácsákat majdnem teljesen ellepi, és közepes lángon mindkét oldalukon kisütjük. Papírtörlőre szedjük.
  5. A húst serpenyőben pirulásig sütjük, majd felöntjük a tejszínnel, és addig főzzük, amíg a levét majdnem teljesen elfövi. A kölespogácsával együtt tálaljuk.























A recept a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent.

6 megjegyzés:

  1. Ó, de jól néz ki! pont olyan receptet keresgéltem, amit szerdán a magyar meccs alatt lehet rágcsálni. Tudod, amivel a gyerekek is leköthetők legalább az első félidőre. Szóval kipróbálom ezt a kölespogácsát szerdán. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Örülök, hogy találtál nálam meccsnézésre alkalmas ennivalót. Ha megengedsz egy javaslatot: valamilyen mártogatót mindenképp készíts mellé, ha nem akarod hússal csinálni. Szerintem a fokhagymás tejföl, a BBQ szósz és a tartár is illik hozzá. :) Remélem, ízleni fog.

      Törlés
    2. Megcsináltam! :) Kicsi módosításokkal: nem tettem hozzá lisztet, mert alapban kicsit száraznak tűnt az egész. Nem hagytam kihűlni teljesen, időhiány miatt. És nem hagytam állni sem, szintén időhiány miatt. És így is nagyon-nagyon finom lett,még a finnyás kicsik is ették. A mártogatós fokhagymás tejföl volt, jól jött hozzá. Köszönöm a receptet, megy a füzetembe. :)

      Törlés
    3. De jó, de jó, nagyon örülök! :) Igen, a megfőtt köles nem viselkedik mindig egyformán, úgy értem, hol szárazabb, hol meg levesesebb marad, úgyhogy a liszt csak akkor kell, ha eleve kicsit nedvesebb az egész. Ügyi vagy, hogy nem tettél bele. :) Igazán jó hír, hogy ennyire szerették a gyerkőcök is. :)

      Törlés
  2. :D Tiszta szerencse, hogy a cirkányok néha "segítenek" főzni. :D Ez a kölespogácsa klassz ötlet! :) Olyan guszta, kedvem lenne elemelni egy kis kóstolót. ...hopp... megtettem! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ugye?! :D Gyakrabban is segíthetnének, de azért csak módjával. :D Köszönöm, örülök, hogy tetszik a kölespogi. Küldök belőle plusz adagot, nem csak a hús mellé, hogy vacsira valamilyen mártogatóval is falatozhass belőle. ;)

      Törlés